понедељак, мај 27, 2024

Novosadski antifašisti organizuju protest zbog podizanja spornog spomenika

Slične objave

Podeli

Antifašistički front “23. oktobar” u ponedeljak će u Novom Sadu organizovati protest zbog namere gradskih vlasti da podignu spomenik “nevinim žrtvama 1944/45”. U saopštenju za javnost navode spisak spornih imena kojima se podiže spomenik kao “nevinim žrtvama” i dodaju da se na njemu nalazi više osuđenih ratnih zločinaca, među kojima su i organizatori i izvršioci zloglasne Novosadske racije.

Među onima kojima se podiže spomenik je okupacioni gradonačelnik Novog Sada Mikloš Nađ, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine Đula Kramer, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu Đula Zombori, koji je učestvovao u pripremi i sprovodjenju racije. Na spisku su i potpukovnik žandarmerije Geza Batori, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i “predstavnik” bačkih Srba u maarskom parlamentu za vreme okupacije i pripadnik organa Kontrašpijunaže Jožef Heđi, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu. Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov Mašin.

“Komisiju koja je sastavila ovakav spisak ‘nevinih žrtava’ nije vodila namera prevladavanja bolnih perioda naše istorije. Ovu komisiju je vodila jedino i isključivo želja za diskreditovanjem Narodnooslobodilačke borbe i revizijom istorije, a pre svega predstavlja težnju da jedna zločinačka vlast legitimizuje zločine prethodnika”, ocenio je Antifašistički front “23. oktobar”.

“Novi Sad ne može i neće otrpeti ovu nepravdu i monstruoznu reviziju istorije grada. Jasno i glasno poručimo da to neće proći! Smrt fašizmu sloboda narodu”, poručili su antifašisti.

Protest će biti održan u ponedeljak, 11. jula, na livadi u Ulici 1300 kaplara, u 18 sati.

D. B. 

Prethodni tekst
Sledeći tekst