среда, април 24, 2024

Novinar Milovan Brkić u zatvoru započeo štrajk glađu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. juna 2023. (Beta) – Novinar Milovan Brkić, koga je Više javno tužilaštvo (VJT) optužilo za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja, započeo je danas štrajk glađu u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Zamenik glavnog urednika magazina Tabloid Predrag Popović rekao je agenciji Beta da se Brkić odlučio na štrajk glađu jer protiv njega ne postoje nijedan dokaz ni svedok da je počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

“Brkić je veoma lošeg zdravstvenog stanja i njemu je potrebna svakodnevna lekarska nega koju u zatvoru nema. Optužni predlog koji je juče podnelo VJT nisu dobili ni Brkić ni njegov advokat. Veštačenje svih predmeta koje je policija prilikom hapšenja oduzela Brkiću je završeno i utvrđeno je da u njima nema ništa sporno. Ne postoji nijedan razlog da Brkić bude zadržan u pritvoru”, rekao je Popović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je juče Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv vlasnika magazina Tabloid Milovana Brkića (66), a osumnjičen je za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine, ali i da mu produži pritvor zbog opasnosti da bi u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo.

Tužilaštvo je navelo da postoji opravdana sumnja da je Brkić 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta “Srbija protiv nasilja” pozvao da se silom promeni ustavno uređenje Srbije, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik države Aleksandar Vučić.