недеља, јун 16, 2024

Novi saziv Bundestaga sa više žena, mladih i s prvom Afroamerikankom

Slične objave

Podeli

BERLIN, 26. oktobra 2021. (Beta) – Konstitutivna sednica Bundestaga počela je danas, čime je započeo mandat 20. saziva nemačkog parlamenta. Novoizabrani Bundestag ima rekordnih 736 poslanika i više žena, mladih i poslanika rođenih u inostranstvu u odnosu na prethodni saziv. U poslaničke klupe će prvi put sesti 282 izabrana predstavnika.

Na prvoj sednici za predsednicu donjeg doma izabrana je Berbel Bas iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) koja je na izborima 26. septembra dobila najviše glasova. Dok će prvu ženu na čelu nemačke vlade zameniti najverovatnije muškarac, Berbel Bas je tek treća žena na čelu Bundestaga.

I među poslanicima će biti više žena, koje će činiti trećinu novog saziva donjeg doma parlamenta. Nasuprot desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD), koja će imati samo 13 odsto žena u svojim redovima, Zeleni će imati 59 odsto žena, uključujući dve transrodne osobe. Iz redova Zelenih dolazi i najmladja poslanica u novom sazivu – 23-godišnja Emilia Fester, dok je najstariji predstavnik naroda kopredsednik AfD, 80-godišnji Aleksander Gauland, prenosi agencija dpa.

Prosečna starost poslanika je 47,3, manja nego prethodnom sazivu kada je bila 49,4, a četvrtina poslanika (26,2 odsto) ima manje od 40 godina, znatno više od 17,9 odsto koliko ih je bilo ranije. U parlamentu će sedeti 50 poslanika mlađih od 30 godina, dok ih je posle izbora 2017. bilo samo dvanaest.

U parlament će ući i prva Afroamerikanka, Avet Tesfajesus, takođe iz partije Zeleni, piše portal thelocal.de. Rođena u Eritreji, došla je u Nemačku sa 10 godina, postala advokat i posvetila karijeru odbrani prava imigranata i tražilaca azila.

Povećan je i broj poslanika koji nisu rođeni u Nemačkoj, ili čiji je barem jedan roditelj iz druge zemlje. Sada ih ima 83 i čine 11,3 odsto poslanika, što je tri odsto više nego u prethodnom sazivu.

Dosadašnji predsednik Bundestaga Volfgang Šojble je po otvaranju sednice pozvao na brzu reformu izbornog zakona kako bi se sprečilo dalje povećanje broja poslanika, kojih sada ima 27 više nego u prethodnom sazivu, preneo je AP. Kancelarka Angela Merkel je prisustvovala današnjoj sednici, iako nije više poslanica, ali je sedela u delu za goste.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer će danas popodne zvanično razrešiti dužnosti Angelu Merkel i njen kabinet, mada će od njih tražiti da ostanu na dužnosti do izbora nove vlade. Tri partije koje se nadaju da će formirati novu vladu, socijaldemokrate, Zeleni i liberali (FDP), saopštili su prošle sedmice da nameravaju da izaberu novog kancelara početkom decembra, ali su priznali da imaju kompleksan zadatak.

Koalicioni pregovori mogli bi da traju mesecima, a ako dogovor o takozvanoj “semafor koaliciji” bude postignut Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel će otići u opoziciju posle 16 godina, a nju će na čelu vlade zameniti Olaf Šolc, dosadašnji vicekancelar i ministar finansija.