среда, јул 24, 2024

Memić: Srpsko društvo nije izlečeno od mržnje prema drugim nacionalnostima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. oktobra 2021. – Član Upravnog odbora Rukometnog kluba Novi Pazar Husein Memić izjavio je da ni posle deset dana od kada je taj klub iz istoimenog grada na jugozapadu Srbije istupio iz Arkus lige Srbije zbog incidenata na takmičenju – reakcije nadležnih nema.

„Taj nacionalizam i fašizam se gaji. Protiv njega se ne bori. Prošlo je 10 dana i ništa se nije preduzelo, čak imamo utisak da je na ceo slučaj bačena zemlja, da je to zakopano i da je to završena priča“, rekao je Memić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rukometni klub Novi Pazar istupio je iz Arkus lige Srbije zbog dešavanja na utakmici protiv Crvene zvezde u Beogradu koja je odigrana 10. oktobra, kada su domaćini iz Crvene zvezde, u Beogradu, na nacionalnoj osnovi vređali gostujući rukometaši Novog Pazara. Arkus liga Srbije predstavlja najviši stepen takmičenja u rukometu u Srbiji.

Klub iz Novog Pazara je posle utakmice saopštio su njegovi članovi vređani na nacionalnoj osnovi tokom čitavog meča, da je na tribini istaknut uvredljiv transparent, kao i da su navijači skandirali osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, uzvikivali – “poturice” i pevali šovinističke pesme.

Ovaj klub je u najjačoj ligi Srbije igrao neprekidno od sezone 2018/2019. Događaj je izazvao i reakcija Ministarstva spoljnih poslova Turske, koje je u saopštenju izrazilo zabrinutost zbog rasističkih incidenata.

„Društvo i pojedinci se još uvek nisu izlečili od širenja mržnje prema drugim narodima koji nisu srpske nacionalnosti“, ocenio je Husein Memić.