петак, април 12, 2024

Novi Optimizam u Zrenjaninu obeležava dve decenije od ubistva Đinđića

Slične objave

Podeli

Aktivisti Novog Optimizma organizuje tribinu 11. marta u Zrenjaninu, kako bi obeležili dve decenije od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića.

„Okupićemo se u subotu, 11. marta u 11 časova u Zrenjaninu, na Trgu dr Zorana Đinđića, jedinom trgu u Srbiji koji nosi Zoranovo ime“, poručili su organizatori, a prenosi Danas.

Kako je najavljeno, na Trgu će najpre biti položeni venci, a nakon toga okupljenim će se obratiti profesor FPN u Beogradu Čedomir Čupić. Na istom mestu, glumac Igor Filipović podsetiće na Đinđićeve poruke nade i optimizma, izrečene u njegovom kratkom političkom veku, ali koje su postale vizija moderne Srbije.

„Sećanje na Zorana Đinđića nastavićemo u Klubu Zona (adresa Sarajlijina 2A), gde nas očekuje predavanje sociološkinje iz Zrenjanina Senke Jankov. Đinđićev optimizam i njegova politička i ljudska odgovornost naše su nasleđe i lekcije za budućnost“, naveli su oni.

Inicijativu da jedan zrenjaninski trg dobije ime po premijeru Zoranu Đinđiću pokrenuli su pre 13 godina Branusav Grubački Guta i Pokret Novi optimizam, a podržala je Demokratska stranka u Zrenjaninu.

Predsednici svih partija vladajuće koalicije u Zrenjaninu, DS, LSV, G 17 plus, LDP, SVM, SDP Ravnopravnost, SPO, DHSS, SDU, podržali su inicijativu Udruženja „Novi optimizam“ i peticiju građana da se jedan od gradskih trgova preimenuje u Trg Zorana Đinđića. Inicijativu su podržali i Evropski pokret u Srbiji – Zrenjanin, zrenjaninski Edukativni centar i Centar za razvoj civilnog društva.

Tako je 8. maja 2010. godine održana svečana sednica lokalnog parlamenta, na kojoj je usvojena odluka o preimenovanju trga, nakon čega je doržana svečanost u 12 časova. Trg dr Zorana Đinđića nalazi se na platou kod sedišta preduzeća GIK Zrenjanin i bivše Vojvođanske banke.