петак, април 12, 2024

Nova godina: Koncerti, vatrometi, u Nišu kafanska tuča

Slične objave

Podeli

Danas online/Beta

U većini gradova u Srbiji Nova 2023. godina dočekana je na uz koncerte na gradskim trgovima i vatromet.

Kragujevčani su u 2023. godinu ušli uz muziku grupe Divlje jagode i zvuk gitare Seada Lipovače na koncertu koji je održan na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije.

Pre Divljih jagoda, u novogodišnju atmoseferu okupljene na Đačkom trgu uveo je nastup grupe Tribe.

Tačno u ponoć, tradicionalno sa Skupštine garda ispaljen je novogodišnji vatromet za čiju je organizaciju poslednjih godina zadužena Gradska turistička organizacija. Posle vatrometa nastavio se doček na Trgu uz rok hitove Divljih jagoda.

Na Đačkom trgu doček Nove godine počeo je još prepodne, u 11 sati nastupom kultnog gradskog benda Vesele 80.-te koje je posle dvočasovnog nastupa na sceni ispred Prve gimnazije smenio takođe kragujevački bend Vesela mašina.

Novogodišnja noć u Nišu počela koncertom Harisa Džinovioća, ali i tučom. Novogodišnju noć u Nišu obeležio je koncert Harisa Džinovića na centralnom gradskom trgu, ali i tuča gostiju u niškom restoranu. U masovnoj tuči povređeno je ukupno osam osoba, od čega dvoje teže.

Novosađani su u 2023. godinu ušli uz taktove muzike grupe Kosheen i spektakulaaran vatromet kod Beogradske kapije, koji je osvetlio čitavu Petrovaradinsku tvrđavu. Više od 20.000 Novosađana i gostiju ispratilo je staru godinu i time je ujedno zatvorena titularna 2022, u kojoj je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture.

Bogat program odvijao se na tri bine u Podgrađu Petrovaradina. Na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije program je otvario Perpetuum Jazzile. Nakon njih koncert je održao pomenuti Kosheen, a DJ Biesmans nastupio je iza ponoći.

Na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića, publika se zabavljala uz Stereo MC’s i Mimi Mercedez.U Štrosmajerovoj ulici nastupili su Monohrom, Repetitor i Obojeni program čiji je koncert počeo već u novoj 2023. godini.

Zaječarci uz koncert Alena Ademovića.

Veliki broj Zaječaraca dočekalo je Novu 2023. godinu na Trgu oslobođenja uz pesme Alena Ademovića, i vatromet. Slavilo se se u centru Zaječara. Slavilo se po kafanama, kućama. Za sve one koji su bili u centru grada, organizovana je besplatna podela kuvane rakije, čaja i piva.

Tačno u ponoć, na zaječarskom skveru obratio se gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, i poručio “da uprkos onima koji ne ovole ovakva slavlja, grad će uvek organizovati ovakve proslave”.

Novu godinu Zrenjaninci su dočekali u restoranima, kućnoj režiji, na putu a veselo je bilo i na gradskom trgu. Ove godine vremenske prilike išle su na ruku proslavi na otvorenom, pa je zabeležena veća poseta.

Pun gradski trg, što nije čest prizor u Zrenjaninu, roidtelji sa decom, mladi i oni nešto stariji, sve to ostavilo je lep utisak i na strance koji ovde borave zbog posla.

Veći broj kineskih državljana pridružio se proslavi na zrenjaninskom trgu, uživajući u muzičkom programu i vatrometu koji je usledio u ponoć. Na pitanje kako se provode i šta očekuju od naredne godine, smeškali su se i klimali glavom. Jedan je dobacivao „Dobro, dobro!“. Većina njih dolazi iz veoma razvijene kineske pokrajine Šandong, a u Zrenjanin su stigli zbog gradnje kineske fabrike guma. Postioce trga dočekala je Ulica otvorenog srca, sa drvenim kućicama, suvenirima, hranom i toplim napitcima, koji su se služili i tokom dočeka.

Mnoštvo ljudi dočekalo je 2023. godinu na Kraljevom trgu na Zlatiboru, dok je u Užicu, gde nije bilo javnog slavlja, priređen vatromet. Goste Zlatibora zabavljali su Danica Crnogorčević, uz pratnju ansambla Fenečki biseri, a potom i Beogradski sindikat.

Tačno u ponoć, uz vatromet i baklje, igralo se uz muziku trubačkog orkestra Dejana Jevđića. Novogodišnje slavlje se nastavlja večeras kada će, na istom mestu od 21 čas, nastupiti Leksington bend, a potom Indira Radić.

Prema proceni TO Zlatibor, koja je sa Opštinom Čajetina organizovala novogodišnji program, na toj planini trenutno boravi oko 50.000 turista.

U Novom Pazaru i Subotici novac daju za lečenje bolesnih mališana i deci bez roditeljskog staranja. Dočeka se odreklo i Vranje. Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno. Nije bilo organizovanog dočeka, a želje za 2023. delili su u krugu porodice.

Vatrometom u Kosovskoj Mitorvici u trajanju od 20 minuta u režiji građana tog grada dočekana je Nova godina. Za najmlađe na šetalištu u centru Severne Mitrovice bilo je upriličeno druženje sa Deda Mrazom. U skladu sa ranije donetom odlukom ugostiteljski objekti radili su do 23 sata. Malo veselije bilo je u srpskim sredinama južno od Ibra.

U Beogradu “Ulica otvorenog srca”

Tradicionalna Novogodišnja manifestacija “Ulica otvorenog srca” otvorena je danas u 10 časova u Svetogorskoj ulici, a Beograđane i njihove goste zabavljaju muzičari, ulični animatori, mađioničari, žongleri. Tokom ove manifstacije prodaju se “crveni nosići”, od kojih prihod ide u humantarne svrhe, za pomoć bolesnoj deci, koju zabavljaju “doktori klovnovi” posećujući ih u bolnici.

Foto: naslovi.net

Projekat “Doktori klovnovi” pokrenula je 2003. organizacija “The Bridge of Life” (Most života), a zvanično ga je odobrilo i preporučilo Ministarstvo zdravlja Srbije.

“Ulica otvorog srca” ispunjena je roditeljima s decom, prodavcima balona, slatkiša i igračaka. Poslednjih nekoliko godina, pa tako i ove, slične manifestacije održavaju se pod ovim nazivom još u nekoliko beogradskih opština – Novom Beogradu, Borči, na Voždovcu, u Surčinu i na Banovom Brdu.

Ispred Ateljea 212 nastupio je dečji hor “Čarolija”. U programu učestvuju i orkestar “Otvoreno srce”, koncert vokalne radionice “Bistrik”, kao i koncert Đorđa Davida i grupe “Death saw”.ca.

Tokom trajanja manifestacije, do 20 časova, za saobraćaj će biti zatvorene ulice Makedonska i Svetogorska, kao i prilazi tim ulicama iz Nušićeve, Kondine, Vlajkovićeve, Palmotićeve i Stevana Sremca.

“Ulica otvorenog srca”, koju organizuju Skupština grada Beograda, Turistička organizacija grada i opština Stari grad, je od 1988. zvanično ušla u kalendar najznačajnijih manifestacija Beograda, kroz koju prođe više od 100.000 ljudi.

Manifestaciju su 1969. pokrenuli glumci pozorišta “Atelje 212”, kada su na jedan dan, 1. januara, menjali uloge sa konobarima, kuvarima i ostalim zaposlenim u “Srpskoj kafani”, u kojoj su tokom godine provodili vreme između proba i predstava u svom pozorištu. Iz ovog nesvakidašenjeg druženja nastao je praznik Beograda koji povezuje kulturu, privredu i humanost.

Potonuo slav

Na dočeku Nove godine na splavu „Fristajler“ u Beogradu sinoć je došlo do incidenta, a na lice mesta upućene su dve ekipe Hitne pomoći, potvrđeno je za portal Nova.rs.

Foto: Instagram 192_rs

Kako prenose pojedini beogradski mediji splav je je potonuo do pola, a gosti su panično krenuli da istrčavaju napolje. Kako je agenciji Beta rečeno u Hitnoj pomoći, nije bilo teže povređenih prilikom incidenta.

Nekoliko osoba dobilo je pomoć zbog posekotina, a na lice mesta bile su upućene dve ekipe Hitne pomoći. Policija je evakuisala goste iz tog kluba.