петак, мај 24, 2024

Adelaida: Mi koji dolazimo, predstava Đorđa Đukića

Slične objave

Podeli

Prof. dr Đorđe Đukić, univerzitetski profesor iz Adelaide, obogatio je kulturnu scenu Južne Australije, postavivši na pozorišne daske svoju prvu dramu pod imenom Mi koji dolazimo.

Bila je to prilika da Srbi, ali i drugi stanovnici glavnog grada Južne Australije, poslije preduge pauze, konačno prisustvuju pozorišnoj predstavi u malom Teatru 2 u dijelu grada Hilton.

Đukić, koji je sin emigranta iz Srbije iz vremena s kraja četrdesetih godina prošloga vijeka, opisao je težak život ondašnjih, poratnih emigranata iz Srbije, Italije i Grčke, koje su saveznici iz privremenih logora u Evropi, preselili u Australiju, jer se emigranti nisu htjeli vratiti u države u kojima su rođeni, iz ideoloških ali i ekonomskih razloga.

Doktor Đukić osim što je režirao predstavu, glumi i glavnu ulogu, srpskog seljaka koji je u novoj nepoznatoj i dalekoj zemlji suočen s ogromnom kulturološkom razlikom u životu i radu i koji jedva preživljava radeći najteže fizičke poslove, ali i silno pati zbog Srbije, običaja, vjere i tradicije i posebno zbog rodbine koja je ili poginula u ratu ili im se izgubio trag.

Mi koji dolazimo dramatična je i tužna priča o mladom Srbinu čiji je otac Marko, star 20 godina, poslije preživjelih strahota u ustaškom logoru Jasenovac, deportovan u Njemačku kao radna snaga i koji nikada više nije vidio svoju familiju. Njegova majka Milica Đukić bila je stara samo trinaest godina kad je njezin otac mučen i ubijen u Jasenovcu.

Đorđe se kao debitant obratio pozorišnoj javnosti, zasnovao je svoju izbjegliču priču na istorijskim događajima u Boneggila Migrant Campu blizu Woodonge, na granici između Victorie i Novog Južnog Velsa, a povodom 75 godina od otvaranja tog kampa kroz koji je od 1947. do 1971. prošlo više od 300.000 migranata.

Događaj koji je opisao Đukić, desio se 1952.godine kada je recesija zaustavila zapošljavanje migranata, što je dovelo do velikih nemira prilikom kojih su Italijani zapalili nekoliko zgrada, što je izazvalo intervenciju policije. Drugi veliki nemiri dogodili su se 1961. a u predstavi se aludira na zločin i kaznu Rade Petrovića, kojeg tumači Đorđe Đukić.

Danas je Bonegilla muzej otvoren za javnost, a Đorđe je uspio da dođe do skenirane legitimacije pokojnog mu oca izdate u Bonegill.

Predstava je ostavila snažan utisak na gledaoce, koji se nadaju da će i ubuduće gledati predstave po scenariju, režiji i glumi doktora Đukića, pogotovo što je kulturni život Srba u Australiji uopšte, od pojave korone, potpuno zamro. A istorijski događaji gotovo da su nažalost, prepušteni zaboravu.

Svakako treba pohvaliti i druge glumce amatere koji su glumili u ovoj po svemu neobičnoj istorijsko imigrantskoj priči, a to su bili Adam Bullmore, John Rosen i Chris Walsh.

V. V.