четвртак, јун 13, 2024

Nikezić: Zvanična statistika falsifikuje podatke o ekonomskim rezultatima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. januara 2022. (Beta) – Zvanična statistika u Srbiji nastavlja da falsifikuje podatke o ekonomskim rezultatima, ocenio je danas predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić.

“Dok nam je energetski sistem u raspadu, država prezadužena, privreda u neizvesnosti, a cene divljaju dok narod grca u siromaštvu, zvanična statistika u prvoj projekciji za 2021. godinu nastavlja da fabrikuje podatke i falsifikuje rezultate”, naveo je Nikezić u saopštenju za javnost.

Dodao je da je statistika objavila da je u 2021. godini ostvaren rast građevinarstva od 17,1 odsto, a kako je poznato da većinu građevinskih poslova čine državni infrastrukturni projekti, koji po pravilu imaju dva-tri puta veće cene od tržišnih,”jasno je da naduvane cene građevinskih radova ulaze u bruto domaći proizvod (BDP) i kreiraju lažnu sliku o njegovom rastu”.

Jednako neverovatno zvuče, kako je rekao Nikezić, i podaci o rastu prevoza robe od 23,9 odsto ili rastu ugostiteljskih usluga od čak 72,7 odsto, a zabeležen je i ogroman rast rudarstva od 27,5 odsto.

Nikezić kaže da u ovom trenutku “ne znamo da li je to posledica kopanja blata i jalovine za termoelektranu ‘Nikola Tesla’ (TENT) u Obrenovcu, koja je dovela do kolapsa proizvodnje struje, ili prekomerne eksploatacije bakra u Boru, ali u svakom slučaju radi se o izuzetno opasnom pokazatelju”.

“Opasan je”, kaže, “i podatak da je iskorišćavanje šuma u prošloj godini povećano za čak osam odsto, dok je poljoprivreda smanjena za pet odsto, što dodatno ukazuje na maćehinski odnos ove vlasti prema prirodnim resursima Srbije”, rekao je Nikezić.

Godišnja stopa inflacije je, tvrdi Nikezić, procenjena na 7,8 odsto, ali je povećanje cena industrijskih proizvoda 9,2 odsto, a poljoprivrednih proizvoda čak 21,1 odsto, pa je Fiskalni savet procenio da je inflacija za siromašna domaćinstva u Srbiji već sad dostigla 15 odsto, a “pošto će se trend obezvređivanja prihoda nastaviti, jasno je da će se broj siromašnih dramatično povećati i u 2022. godini”.