субота, април 20, 2024

Neobično iz Australije

Slične objave

Podeli

Katastrofalne poplave u Riverlandu, ugrozile su hiljade porodica, pa je počela deložacija najugroženijih stanovnika, onih kojima je nivo vode iz nabujale Murray River, ušao u njihove kuće na farmama, prirodno najbogatijeg dijela Južne Australije. Naravno da poplave, pogotovo u ovo doba godine, nisu rijetkost, ovogodišnje su druge po visini vodostaje, od kada se mjere, odnosno od početka prošloga vijeka. Kolike će na kraju biti štete, nije još poznato, ali će se mjeriti u desecima miliona dolara, a naranče i bademi će u maloprodaji dostići astronomske cijene.

U petak veče Australija je doživjela jedan od najmračnijih dana u sportskoj istoriji. Kada se poslije velikog uspjeha fudbalera popularnih soccerosa u Qataru, očekivao pravi boom, samo srećom izbjegnuta je katasrofa i gubitak ljudskih života. U veliko gradskom derbiju između dva kluba iz Melkbournea, Victory i Citz, u dvadesetoj minuti utakmicem pri rezultatu 1 0 za City, ogromna grupa huligana uletila je u teren noseći sve pred sobom, a najgore je prošao golman City ja Tom Glover, koji je zbog udarca nekim zapaljivim predmetom dobio kontuzije i završio u bolnici.

Utakmica je odmah prekinuta i kako postoji nula tolerancija na ispade ovakve vrste, oglasili su se predsjednik fudbalske federacije James Johnson i mnogi drugi sportski radnici i najavili najveće kazne u istoriji Australijskog sporta, organizatorima i nasilnicima. Ubrzo je uhapšeno nekoliko glavnih idiota, kao ih ovdje nazivaju, a posebno se navodi da je lišen slobode i napadač Glovera, kojem, ako se potvrdi optužnica, prijeti dugogodišnja zatvorska kazna uz doživotni  izgon s javnih predstava u Australiji.

Dogodine će se referendumom državljani Australije izjasniti da li su za uvođenje Aboridžanskog jezika Wiradjuri Ngurambang  u Ustav Australije. Ovim jezikom  govori najveći broj domorodaca i jedan je od oko 150 jezika koji oni upotrebljavaju u komunikaciji. Političari i javni radnici očekuju pozitivne rezultate referenduma, pa bi na taj način pravo prvih stanovnika Australije na upotrebu svog jezika u Parlamentu i na Univerzitetima, poboljšalo njihov još uvijek formalno ne u potpunosti ravnopravan položaj u društvu.

Mnogi srpski fudbalski i sportski klubovi, ali i fudbalski klubovi ostalih etničkih zajednica na različite načine komemoriraju uspomenu na velikana fudbalske igre i jednog od najpopularnijih srpskih fudbalera i trenera Sinišu Mihajlovića, koji je kao što je poznato, preminuo prije dva dana u Rimu, poslije trogodišnje borbe s opakom leukemijom.

V. V.

Prethodni tekst
Sledeći tekst