субота, април 20, 2024

Nemački analitičari o Kosovu: „Srbija mora da bude zaustavljena, ako treba i vojno“

Slične objave

Podeli

Dojče vele

Nemački tabloid Bild je o eskalaciji situacije oko Kosova razgovarao sa trojicom poznavalaca prilika i pitao: Da li preti novi rat? Ima li Putin udela u tome? Šta EU sada treba da uradi?

Bild u uvodu teksta navodi šta se dogodilo u nedelju 24. septembra „kada je 30 teško naoružanih Srba na severu Kosova napalo kosovske policajce. Jedan policajac je poginuo, a drugi je teško povređen. U napadu su poginula trojica srpskih napadača“, prenosi Dojče vele.

Navodi se i da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić (53), koji ima bliske veze sa Rusijom i Kinom, rasporedio vojsku na granici sa Kosovom“.

O tome je Bild razgovarao sa stručnjacima

Erhard Biler (67), general u penziji i šef Kfora kaže da su trenutna dešavanja na granici „zabrinjavajuća“. „To je treći put za dve godine da Vučić raspoređuje svoje trupe – ali nikada to nije bilo tako opasno i masovno kao sada. To mora da se završi“, rekao je Biler.

„Rusija i Srbija, Putin i Vučić, oslanjaju se na zamrznute etničke sukobe na Balkanu koje mogu ponovo da pokrenu u bilo kom trenutku. Putin je očigledno aktivan deo ovog sukoba. EU i NATO moraju da uvedu sankcije Beogradu. Vojsku Srbije NATO tretria kao partnera i poziva je na vežbe. Politički moramo da nastavimo da razgovaramo, ali vojno partnerstvo sada mora da se stavi na led“, rekao je Biler za Bild.

Jakov Devčić, šef beogradske kancelarije fondacije Konrad Adenauer (CDU) o raspoređivanju srpske vojske za Bild kaže da „bilo demonstracija sile i mera odvraćanja Kosova, koje je pre nekoliko meseci počelo da raspoređuje svoju specijalnu policiju na severu“. On smatra da rat je „malo verovatan“: „Većina Srba ne želi da prizna državu Kosovo ni u kom obliku, ali nije ni zainteresovana da za nju ratuje“.

Devčić upozorava na „još jedno otvoreno krizno područje u Evropi neposredno pre evropskih izbora i predsedničkih izbora u SAD – 2024. godine. “Vakum moći oko izbora na Zapadu ograničiće našu sposobnost da delujemo”, rekao je on.

EU i KFOR bi morali da deluju snažnije, misli.

„Bez većeg prisustva Zapada, a samim tim i Nemačke na severu Kosova, neće biti mira i bezbednosti“, kaže Devčić za nemački tabloid.

Konrad Kleving sa Lajbnicovog instituta za istraživanje istočne i jugoistočne Evrope kaže za Bild: „Ovaj put je situacija opasnija. Jer trupe bi sigurno mogle da budu iskorišćene za napade na teritoriju Kosova. Danas prvi put mislim da je novi rat moguć, iako još uvek nije baš verovatano da će do toga doći.”

Kleving navodi razloge za svoje mišljenje „Vučić je u govoru naciji u nedelju ujutru rekao da se tu radi „suverenitetu Srbije i ‘teritorijalnom integritetu‘ (uključujući Kosovo!)“, te da će Srbija pobediti.

„Činjenica da su snage KFOR-a predvođene NATO-om stacionirane na Kosovu od 1999. i da im je dozvoljeno da odmah vojno intervenišu, znači da „prelazak srpske granice na Kosovo od strane srpske vojske neizbežno vodi u rat između Srbije i NATO“, rekao je Kleving.

Kleving upozorava na „destabilizaciju“ Evrope – i na „ogromnu sramotu za EU.

Takozvani moderirani dijalog EU između Srbije i Kosova nije doveo do gotovo ničega. Srbija mora biti zaustavljena – prvo diplomatski i politički. Ali ako to bude neophodno, preko NATO-a -i vojno“ kaže Kleving za Bild.