петак, јул 12, 2024

Nadbiskup Nemet: U čoveku je lakše povećati količinu tame, nego snagu svetla

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. decembra 2023. (Beta) – Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je u božićnoj poslanici da rijaliti programi šire tamu u ljudskim srcima i dodao da je poznato koliku ulogu imaju mediji u dezinformisanju.

“Rijaliti programi kao što su ‘Zadruge’, ‘Farme’, ‘Veliki brat’ tako i dalje šire kulturu tame u ljudskim srcima, bude u ljudima osećaj, varljivi utisak da je sve moguće i dozvoljeno, da se sve toleriše, da se sve može napraviti onako kao na televiziji”, rekao je Nemet, nakon što je pročitao poslanicu povodom Božića, koji se po novom kalendaru slavi 25. decembra.

Prema njegovim rečima, “u čoveku postoje i dobro i zlo, i svetlo i tama, a čini se da je mnogo lakše povećati u njemu količinu tame, nego snagu svetla”

“Kako je teško nagovoriti ljude da u ova teška vremena daju nešto za siromahe, a kako je lako naleteti na nekoliko kockarnica u svakoj ulici ovog divnog grada Beograda, u kojima se gube finansijska sredstva i razaraju životi porodica i pojedinaca”, upozorio je Nemet.

On je naglasio da svi pamtimo 3. maj 2023. kada je ubijeno devetoro đaka i njihov čuvar u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, koja se nalazi svega stotinak metara od sedišta nadbiskupije, u centru Beograda.

“Bili smo zgroženi, nismo mogli da poverujemo da je to moguće i kod nas. Pa ipak, desilo se, desilo se zbog različitih činjenica, spleta okolnosti, ljudskih propusta, neodgovornih osoba, ali i kriminalnog čina”, naveo je Nemet.

“Danas tačno znamo da sredstva komunikacije mogu strašno da utiču na naše ponašanje”, rekao je nadbiskup i zaključio: “Znamo koju ulogu imaju mediji i sredstva društvenih komunikacija u vođenju ratova, dezinformacija, širenju mržnje, što sve može da dovede do strašnih tragedija”.