субота, јун 22, 2024

Na Kosovu 250.000 ilegalnog oružja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. oktobra 2021. (Beta) – Prema podacima kosovske policije, na Kosovu ima oko 250.000 komada ilegalnog oružja, a godišnje se zapleni oko 1.500 cevi. Portal Kosovapress piše da je broj zahteva za legalizaciju oružja i dalje nizak.

“U periodu legalizacije pre dve godine, podneto je samo 2.000 zahteva. Veliki deo oružja koje građani poseduju bez dozvole smatra se pretnjom po sigurnost stanovništva”, navodi portal. Iz Vlade Kosova kažu da su u fazi izrade izmena zakona i krivičnog zakona za oružje, gde će kaznene mere biti strožije.

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, najavio je mere koje bi trebalo da budu oštrije kako bi se obeshrabrilo nošenje oružja od strane građana Kosova. “Već smo u fazi izrade zakonskih izmena, nadam se da će to biti među prvim radnjama ovog kraja godine”, rekao je ministar.

Za ilegalno nošenje oružja predviđena je kazna do 7.500 evra ili pet godina zatvora. Na osnovu Krivičnog zakonika postoji i kazna od dve do deset godina zatvora za ilegalno nošenje četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.