среда, мај 29, 2024

Muškarci, nemate vi ništa sa mojim telom

Slične objave

Podeli

Jelena Diković

Toliko sam besna i razočarana da jedva kucam ove redove… Priznajem, naivno sam mislila da nama ženama jednom osvojena prava niko više ne može oduzeti. Ako bi se to i desilo, sigurno se ne bi desilo u zapadnim, demokratskim i modernim zemljama, mislila sam… Pre bih tako nešto očekivala da se dogodi na brdovitom Balkanu.

Ali eto desilo se, i to u Sjedinjenim Američkim Državama – zemlji koja milionima obespravljenih ljudi širom sveta (i meni) izgleda kao oaza u nepravednom svetu.

Sada će milioni žena u Americi izgubiti legalno pravo na abortus nakon što je Vrhovni sud preinačio 50 godina staru presudu. Ovom odlukom će svaka američka savezna država moći samostalno da zabrani proceduru prekida trudnoće. To, naime, znači da će polovina onih konzervativnih američkih država uvesti zabranu ili ograničenja u vezi sa abortusom.

Kada se ovako nešto desi u jednoj Americi, koja se diči vladavinom prava, šta onda mogu očekivati žene na ovim konzervativnim prostorima gde muškarci u velikoj većini slučajeva vode glavnu reč i u domaćinstvima i na poslu.

Borile su se žene decenijama i izborile za pravo glasa, pravo na imovinu, pravo da se školuju, pravo na visoke funkcije, pravo na abortus… Nije to palo sa neba kao što protivnici/ce feminizma misle, već su neke hrabre žene prolile krv i znoj, dale svoje živote da bismo mi imale mogućnost da kvalitetnije od njih živimo. Iako smo, naravno, daleko od savršenog.

I sad opet dolazimo do toga da tamo neki muškarci odlučuju o tome šta će žena da radi sa svojim telom. Zabranjuju nam da prekinemo neželjene trudnoće – one kad nas muškarci siluju, one kad nismo spremne da budemo majke, one kada se ustanovi da nešto nije u redu sa bebom ili one kad jednostavno ne želimo da budemo majke…

Abortus nije ubistvo, prestanite više da lupate gluposti, već se obrazujte! Abortus je ISKLJUČIVO pravo žene. Setite se koliko je kroz istoriju žena umrlo jer su morale krijući u nesnosnim bolovima da prekidaju trudnoću, kako su umirale mlade od sepse, gubitka krvi… Pitajte svoje bake, one će vam najbolje reći kako je to izgledalo. U najgorim, prljavim, skrivenim podrumima prekinu trudnoću pa se vraćaju svojim muževima da im opet budu poslušne supruge u krevetu.

A „srbendama“, poput Vladimira Đukanovića i sličnih koji uništavaju slobodu u ovoj zemlji već 10 godina, a koji likuju zbog odluke Vrhovnog suda u SAD, poručujem da ćemo se videti na ulici i u sudovima ako pokušaju da mi nametnu šta ću ja da radim sa SVOJIM TELOM. Neće meni nikakav lik koga zovu „bizon“ ili pop govoriti šta ja treba ili ne treba da radim sa svojim telom i sa SVOJIM ŽIVOTOM. (Danas)