четвртак, јун 20, 2024

Mirovni plan Volodimira Zelenskog od deset tačaka

Slične objave

Podeli

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski aktivno promoviše svoj mirovni plan od 10 tačaka. O tome je razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i pozvao svetske lidere da na osnovu tog plana održe globalni mirovni samit.

Njegov plan se sastoji od 10 tačaka, a Al Džazira prenosi najvažnije elemente plana, kao i reakcije na prijedlog. Zelenski je prvi put predstavio svoj predlog mirovnog plana na samitu G20 u novembru. On poziva na:

  • Bezbednost od radijacije i nuklearne aktivnosti, sa fokusom na obnavljanje nivoa bezbednosti oko Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja je trenutno pod ruskom okupacijom,
  • Bezbednost hrane, koja uključuje zaštitu i obezbeđenje ukrajinskog izvoza žitarica u najsiromašnije zemlje sveta,
  • Energetska bezbednost, sa fokusom na ruska ograničenja cena energije, kao i pomoć Ukrajini da obnovi energetsku infrastrukturu, od koje je polovina oštećena u ruskim napadima
  • Oslobađanje svih zatvorenika i deportovanih, uključujući ratne zarobljenike i decu deportovanu u Rusiju
  • Obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i prihvatanje ukrajinskih granica od strane Rusije prema povelji UN, koja, prema Zelenskom, „nije predmet pregovora“
  • Povlačenje ruskih trupa i prekid sukoba, obnavljanje ukrajinskih državnih granica sa Rusijom
  • Pravosuđe, uključujući osnivanje specijalnog tribunala za krivično gonjenje ruskih ratnih zločina
  • Prevencija ekocida i zaštita životne sredine, sa fokusom na deminiranje i restauraciju postrojenja za prečišćavanje voda
  • Sprečavanje eskalacije sukoba i izgradnja bezbednosne arhitekture u evroatlantskom području, koja uključuje garancije prema Ukrajini
  • Potvrda o završetku rata, uključujući i potpisivanje dokumenta od strane aktera.

Globalne reakcije?

U decembru je Zelenski pozvao lidere zemalja članica G7 da podrže njegovu ideju o globalnom mirovnom samitu na kojem bi se razgovaralo o njegovom planu „u celini ili u nekim delovima“, prenosi Index.hr.

Rusija je ovog meseca odbila predlog ukrajinskog predsednika i ponovila u utorak da se neće odreći nijednog dela teritorije koju je zauzela silom, a koja čini oko petinu teritorije Ukrajine. Rusija tvrdi da je anektirala okupirane delove.

Zelenski je plan predstavio svetskim liderima poput američkog predsednika Bajdena, francuskog predsednika Emanuela Makrona i indijskog premijera Narendre Modija, čija je zemlja preuzela predsedavanje G20.

Zapadna podrška ukrajinskoj vojsci dostigla je milijarde dolara, a napore predvodi Vašington. Zemlje su ponudile pomoć Kijevu u deminiranju i popravci energetske infrastrukture. Ipak, reagovanja na plan ukrajinskog predsednika, kao i na predlog mirovnog samita, bile su opreznije.

Tokom posete Zelenskog Vašingtonu prošle nedelje, Bajden je rekao da on i Zelenski „dele identičnu viziju“ o miru i da su SAD rešene da pomognu Ukrajini da se odbrani. Lideri zemalja članica G7 izjavili su da su odlučni da donesu mir Ukrajini „u skladu sa njenim pravima navedenim u Povelji UN“.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da su izgledi za mirovne pregovore u ovom trenutku slabi. „Verujem da će se vojni sukob nastaviti i mislim da još uvek moramo da sačekamo trenutak kada će ozbiljni mirovni pregovori biti mogući“, rekao je Gutereš krajem decembra.