среда, јул 24, 2024

Milosavljević: 600 miliona za Premijer ligu – Vučićev regionalni politički plan

Slične objave

Podeli

Profesor Marko Milosavljević sa Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani izjavio je za N1 da izdvajanje čak 600 miliona evra za prava na TV prenose utakmica fudbalske Premijer lige, Telekomu Srbija nikako ne može da se isplati, i ocenio da iza takvog poteza ne stoje ekonomski već politički motivi. Naime, Milosaljević je uveren da režim predsednika Aleksandra Vučića koristi Telekom kako bi širio svoj geopolitički uticaj u regionu Zapadnog Balkana, zbog čega očekuje reakciju Evropske komisije.

Državna kompanija Telekom Srbija otkupila je prava za televizijske prenose fudbalske Premijer lige na kanalu Arena sport za 100 miliona evra po sezoni, u narednih šest godina, što je gotovo deset puta više nego što je ta prava ranije plaćao Sport klub, objavila je juče agencija Beta.

Profesor Milosavljević ocenio je za N1 da svaka ekonomska računica može pokazati da u izdvajanju tolike svote novca „nema ekonomije“.

„Šesto miliona evra je svota kakvu Telekom ne može ekonomski potvrditi u smislu da je pametna investicija, da će taj novac da se vrati (…) Telekom Srbija neće sigurno povratiti investiciju u Premijer ligu“, istakao je.

Podsetio je i da Telekom u poslednjih nekoliko godina gomila dugove, odnosno da se dug te državne kompanije od 2017. godine povećao sa otprilike 300 miliona evra, na gotovo milijardu i po evra.

„Ovih 600 miliona evra će doći kao dodatna svota. Kako će to da vrati, mislim da nikome nije jasno“, upozorio je Milosavljević.

Telekom je Vučićev „trojanski konj“

Profesor iz Ljubljane ocenio je da iza takvih poslovnih poteza Telekoma zapravo stoje politički interesi Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da prošire svoj uticaj ne teritoriju bivše Jugoslavije, odnosno region Zapadnog Balkana.

„Telekom Srbija koji je državna kompanija služi kao nekakvo oružje ili oruđe za širenje političkih interesa ove sadašnje srpske vlade, kao nekakav trojanski konj kojim se ulazi na tržište nekadašnjih jugoslovenskih republika, prvenstveno sa političkim motivim (…) Prvo se ulazi sa sportskim programima, a potom će verovatno i sa drugim“, naveo je Milosavljević.

Evropska komisija će reagovati

Zbog toga je uveren da će reagovati Evropska komisija koja je, kako je podsetio, usvojila direktive kojima se ograničava ulazak državnih preduzeća iz zemalja koje nisu članice Unije, u slučajevima kada postoji sumnja da je reč o političkom paravanu za širenje geopolitičkog uticaja.

Dodao je i da Evropska komisija možda jeste neefikasna kada se radi o političkim reakcijama, ali da ima puno instrumenata kada se radi o ekonomskim aspektima nekih aktivnisto koji su u suprotnosti sa temeljnim dokumentima Evropske komisije, a zaštita konkurencije je, kako je istakao, jedna od glavnih karakteristika EU.

„Ovde se neradi ni o vladavini prava, ni o vladavini tržišta, nego politički motivisanom ulasku i pokušavanju uništavnaj privatnih kompanija“, upozorio je Milosavljević i podsetio da je Telekom Srbija za TV prava na Premijer ligu izdvojio više novca nego kompanije u Austriji li Nemačkoj.

Vrednost ugovora za TV prava ne može biti poslovna tajna

Komentarišući izjavu direktora Telekoma Vladimira Lučića da je vrednost ugovora za Premijer ligu „poslovna tajna“, Milosavljević je rekao da kupovina TV prava nikako ne može biti poslovna tajna.

„Možda po nekim srpskim pravilima, ali sigurno ne može biti tajna u EU“, podvukao je sagovornik N1.

(TV N1)