уторак, јул 16, 2024

Milanović se protivi ulasku Finske i Švedske u NATO

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 26. aprila 2022. (Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne promeni izborni zakon u BiH.

“Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka se igraju i dalje, neka pikaju besnog medvjeda penkalom u oko, ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH i ne daju Hrvatima temeljna prava, hrvatski Sabor ne smije da ratifikuje ničiji pristup u NATO”, rekao je novinarima Milanović.

On je dodao da je to za Finsku (ulazak u NATO) vitalno pitanje, a da je za Hrvatsku vitalno pitanje hoće li hrvatske predstavnike birati Bošnjaci ili Hrvati.

Milanović je ocenio da se o ulasku Finske i Švedske u NATO, o čemu poslednjih dana pišu tamošnji mediji, može razgovarati, ali smatra da je reč o “opasnoj avanturi” i “šarlatanstvu”.

Arnaut: Milanović je ruski “igrač” na Balkanu

Poslanik “Naše stranke” u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Damir Arnaut izjavio je da je hrvatski predsednik Zoran Milanović, uz lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ruski igrač na Balkanu.

Damir Arnaut (foto: trendradio.ba)

“Gotovo da nemam nikakve sumnje da Milanović ima ili ozbiljnih problema, ili da je ruski igrač na Balkanu, a preko njega Čović i HDZ. Znamo kakvo je bilo glasanje delegata HDZ BiH, kada je bila u pitanju ruska agresija na Ukrajinu, tako može glasati samo neko ko ima određene interese prema Rusiji”, rekao je Arnaut novinarima u Sarajevu.

Arnaut je ocenio da su se međunarodna zajednica i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) onačno probudili i da je Zapad konačno shvatio koliko je bitno ne dozvoliti uticaj Rusije na ovim prostorima, pozivajući ih da preduzmu određene aktivnosti ako dođe do “određenih antidejtonskih aktivnosti”.