субота, јун 22, 2024

Milanović: Merkel o BiH nema pojma

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 12. jula 2021. (Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ponovio je danas u Mostaru da je potrebno da Hrvati u Bosni i Hercegovini (BiH) sami biraju svog člana Predsedništva BiH, navodeći da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i da je njegova dužnost da ukaže na nepravilnosti.

 

“Nije ispravno i pošteno da se Hrvatima biraju politički predstavnici”, rekao je Milanović koji je danas održao predavanje na Univerzitetu u Mostaru. On je dodao je da Hrvatska ima i te kakav interes u BiH, jer je to susedna zemlja u kojoj živi pola miliona Hrvata, ali i stotinu hiljada pripadnika ostalih naroda koji imaju hrvatsko državljanstvo. Ne dolazim ovdje da bi se uplitao u unutrašnje stvari BiH. To je jeftina podmetaljka. Dolazim da ukažem na to da Hrvati u BiH ne mogu izabrati svog člana Predsedništva, a to bi trebalo da bude osnova bilo kakvog dogovora o zajedničkom životu”, istakao je Milanović.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj postoji sistem zaštite nacionalnih manjina kakav nema niko u Evropi. “Hrvatska je u tom smislu standard iznad. Ali za predstavnike nacionalnih manjina mogu glasati samo pripadnici te manjinske grupe”, kazao je Milanović.

“Problem je što za BiH u Evropi nema nikakvog interesa, postala je predzadnja rupa na svirali i kad nema mačaka miševi kolo vode. Nemačka kancelarka (Angela Merkel) o stvarima u BiH nema pojma. Ona ne zna ko je Milorad Dodik, ko je treći član Predsedništva BiH”, rekao je Milanović koji je obraćanje završio porukom da je “njihovo strpljenje veliko, ali nije bezgranično, kao i da u ovome niko ne treba da prepozna trunku pretnje”.

“Kada vam kažu da ste nacionalista, pozovite se na mene, ja sam do juče bio ‘crveni Zoka’, a sada sam nacionalista po njihovim pričama”, zaključio je Milanović.