петак, мај 24, 2024

Milan St. Protić: Srbijom vlada lažno srpstvo

Slične objave

Podeli

Demokratija je vrlo nežna biljčica koja je u Srbiji zgažena voljom vlastii i „tu, osim pobune, nema drugog rešenja“, rekao je u intervjuu za Novi magazin istoričar i pravnik Milan St. Protić, koji smatra da Srbijom vladaju lažno srpstvo i lažno rusofilstvo.

Prema njegovom viđenju, protiv nedemokratske vlasti ne može se boriti „tako što ćete da saučestvujete u političkom životu“. „Onda tu, osim pobune nema, nažalost, drugog rešenja… Evo, videćete na šta će da liči novi parlament, to će da bude ista priča kao onomad“, predvideo je Protić i ocenio da, ako ne postoje uslovi za demokratski život, onda ne treba u tome učestvovati.

„Onaj koji u tome učestvuje, postaje saučesnik u onome što radi vlast“, objasnio je on i primetio da „ima nekih stranaka koje to i ne kriju, a glume opoziciju“.

„A ima i onih koje kažu da su opozicija, ali ništa ne mari da učestvuju u toj farsi. Tako se u Srbiji nikada neće povratiti demokratija, naprotiv, samo će se sve dublje ići u autokratiju“, upozorio je Protić.

Prema njegovom uverenju, u Srbiji su na delu „lažno rusofilstvo“ i „impresioniranost Putinom“.

On misli i da je „ovo što danas vlada Srbijom lažno, udbaško srpstvo, koje nema nikakve veze sa našim nacionalnim identitetom“. „To je jedno površno, vulgarno, lažno srpstvo kojem pripada i jedan deo opozicije“, zaključio je Protić. (FoNet/Danas)