среда, мај 29, 2024

Godišnjica “Oluje”: I Jastrebarsko i Jasenovac…

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 4. avgusta 2022. – Dan sećanja na žrtve „Oluje“ upriličen je u Novom Sadu. Centralno podsećanje na sve stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj oružanoj akciji koja se dogodila 4. i 5. avgusta 1995. godine.

Parastos svim žrtvama na početku skupa održao patrijarh srpski Porfirije, koji je u poslanici poručio da oni koji su tu sabrani dele istu, veoma sličnu istoriju, gde su mnogi u Bačku stigli vozovima bez voznog reda, istakavši da se i njegova porodica na sličan način obrela u gostoljubivoj pokrajini.

„Sabrali smo se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, zapadne Slavonije. Ne zaboravljamo žrtve i razaranja u kristalnoj noći u Zadru, ličkim selima, užasan teror i pobijene u kućama i stanovima, sve do Pakraca i slavonskih sela. Sve su to kamičci u mozaiku stradanja i raspeća“, rekao je patrijarh.

Patrijarh je i ovog puta posegnuo za daljom prošlošću, pomenuvši Jastrebarsko, Jasenovac i druge strahote Drugog svetskog rata. „Da ne bi mogao neko da kaže kako se to nije desilo i da nije istina, te da su to samo bile humanitarne aktivnosti, obične ustanove koje su pružale gostoprimstvo za one koji nisu imali glavu gde da sklone“. On je poručio da će stotine puta ponoviti da „ne zlopamtimo jer bi to savladalo i nas“, te da bi gnev i mržnja satrli nas same, dodao je patrijarh Srpski Porfirije u poslanici.

Obeležavanju 27. godišnjice tog događaja prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poglavar SPC patrijarh srpski Porfirije i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republiek Srpske Željka Cvijanović, članovi Vlade Srbije i drugi.

D. B.