понедељак, март 4, 2024

Merkel: dramatična situacija sa biodiverzitetom

Slične objave

Podeli

Merkel je to izjavila povodom sinoćnjeg otvaranja u Bonu pripremne konferencije za skup UN o klimi COP26 koja će biti održana u Glazgovu od 1. do 12. novembra ove godine, i na sami Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun.

“Pariski sporazum pokazuje put za ograničenje klimatskog zagrevanja na podnošljiv nivo,” rekla je u video poruci Merkel koja smatra da konferencija o klimi u Glazgovu krajem godine treba “apsolutno da da novi podstrek za konkretne mere”.

“Do milion vrsta su pod pretnjom izumiranja, od kojih veliki broj već u narednim decenijama. Moramo najhitnije zaustaviti taj trend”, rekla je Merkel.

Ona je pozdravila odluku da se već od jula u EU prekida proizvodnja brojnih proizvoda za jednokratu upotrebu kao što su slamičice ili štapići za uši.

“Lišiti se toga će biti lako a u velikoj meri će pomoći našoj okolini”, ocenila je Merkel.

Kancelarka je rekla da je EU već dosta napredovala u merama za očuvanje životne okoline i navela preuzetu obavezu zemalja članica Unije da dostignu klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Merkel je dodala da je Nemačka sebi zadala još ambicioznije ciljeve. Nemačka planira da do 2030. smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 65 odsto u odnosu na nivo iz 1990. sa ciljem da stigne do klimatske neutralnosti do 2035. godine.

Da bi to ostvarila Nemačka je od januara 2021. uvela sporni “porez na ugljen dioksid” kojim poskupljuje cena fosilnog goriva, posebno cena benzina.

Ekolozi, koji bi mogli da pobede na parlamentarnim izborima u septembru, žele da povećaju tu taksu dok socialdemokrate, partneri u vladinoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel ne žele mnogo da kažnjavaju domaćinstva.

Cilj konferencije COP26 je da se konkretizuju obaveze koje je više država preuzelo 2015. godine za vreme konferencije o klimi u Parizu da bi se ograničile posledice klimatskih promena tako što će se ograničiti zagrevanje planete na dva stepena.