уторак, фебруар 27, 2024

Lavrov: Zelenski je Jevrejin a i Hitler je imao jevrejsko poreklo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. maja 2022. (Beta) – Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid kritikovao je danas šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova što je uporedio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog sa Adolfom Hitlerom i označio tu izjavu kao “neoprostivu, sramnu i istorijsku grešku”.

Lapid je rekao da očekuje izvinjenje i najavio da će pozvati ambasadora Rusije u Tel Avivu da izrazi protest, preneli su izraelski mediji.

foto: magnanews.ro

Reći da je Hitler bio Jevrejin je kao da se kaže da su se Jevreji sami ubijali. Nacisti su progonili Jevreje, samo su nacisti bili nacisti i samo su nacisti pokrenuli sistematsko uništenje jevrejskog naroda“, rekao je Lapid.

Dani Dajan, predsedavajući Memorijalnog centra Holokausta, Jad Vašem, u Jerusalimu, je takođe kritikovao izjave Lavrova, označivši ih “opasnim i za svaku osudu” i oceno da je Lavrov “pretvorio žrtve u zločince, na osnovu lažne tvrdnje da je Hitler bio jevrejskog porekla”.

On je rekao i da se protivi što se Ukrajinci nazivaju nacistima jer “to iskrivljuje termin i nanosi štetu žrtvama nacizma”. Lavrov je u nedelju izjavio da činjenica što je Zelenski Jevrejin ne negira nacističke elemente njegove zemlje, tvrdeći da je lider nacističke Nemačke Hitler takodje “imao jevrejske krvi”.

“Zelenski je Jevrejin? Hitler je takodje imao jevrejsko poreklo. Najveći antisemiti su upravo Jevreji”, rekao je Lavrov za italijanske medije.

U tom intervjuu je šef diplomatije Rusije optužio SAD i Kanadu da obučavaju neonacističke jedinice koje su sada uključene u ukrajinsku vojsku, aludirajući na one čije je uporište u železari Azovstal u ukrajinskom gradu Marijupolj.

Postoje dokumenta koja “potvrdjuju da su Amerikanci i posebno Kanađani odigrali vodeću ulogu u pripremanju ultra-radikalnih otvoreno neonacističkih jedinica za Ukrajinu”, rekao je Lavrov, ali nije naveo na kakve dokumente aludira.

foto: Enciklopedia Britanica

Ministar komunikacija Izraela Joaz Hendel je u izjavi za izraelski vojni radio takođe osudio tvrdnju Lavrova da je Hitler bio Jevrejin, teoriju koju su uveliko diskreditovali istoričari kao “zabludu smišljenu da opravda užasne postupke Rusa u Ukrajini.

U itervjuu je Lavrov takodje rekao da su se NATO i EU prepustili dominaciji Vašingtona i da je Vašington odlučio da svet mora sada biti monopolaran. Ministar spoljnih poslova Rusije je ocenio da bi Zelenski mogao da promoviše mir između Ukrajine i Rusije kada bi prestao da daje “zločinačke instrukcije” svojim nacističkim vojnicima, kako je rekao.

Kremlj saopštio da je 24. februara pokrenuo specijalnu vojnu operaciju da demilitarizuje i denacifikuje Ukrajinu, tvrdeći da je cilj razoružavanje i poraz nacionalista u toj zemlji, podsećaju agencije. Kijev i zapadni saveznici su to odbacili ko lažan izgovor za invaziju. Od početka invazije obe strane u sukobu su upoređivele svoje protivnike sa nacistima i optuživale ih za genocid.

1 KOMENTAR

  1. Hitler je zaista imao delimično jevrejsko poreklo, naime njegov otac Alojz je bio vanbračni sin nekog bogatog Jevrejina iz Graca u čijem je domu služila Hitlerova baka. To je Hitler znao i ta ga je činjenica mnogo opterećivala i to je želeo da sakrije. O tome postoji opširna studija Anton Nojmajer, Hitler. Ludačke ideje. Bolesti. Perverzije, Beograd 2004. Kao što se iz samog naslova vidi autor se kao lekar pozabavio medicinskim profilom Hitlera i našao u njegovoj genealogiju brojna incestuozna i druga opterećenja i poremećaje, suicidnost i perverzije. Ove podatke niko ne može da ospori jer su dokumentovani ali to ne znači da je Hitler bio Jevrejin već da nečije poreklo nikoga ne određuje ni za dobro niti za zlo.

Comments are closed.