понедељак, мај 27, 2024

Lavrov: Cilj Rusije više nije samo Donbas

Slične objave

Podeli

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da su se geografski zadaci “specijalne operacije” u Ukrajini promenili i da oni sada ne obuhvataju samo teritoriju Donbasa, već i niz drugih teritorija.

“Geografski zadaci specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini su se promenili – više nije reč samo o Luganskoj (LNR) i Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Jedan od razloga za to su isporuke američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS Kijevu”, rekao je Lavrov u intervjuu državnoj agenciji RIA Novosti i Raša Tudej (RT).

Po njegovim rečima, zadaci koje je postavio predsednik Vladimir Putin i dalje su na snazi, a to su “denacifikacija i demilitarizacija”, u smislu da nema vojnih pretnji sa teritorije Ukrajine.

“Kada je bio sastanak pregovarača u Istanbulu, postojala je jedna geografija i naša spremnost da prihvatimo ukrajinski predlog bila je zasnovana na toj geografiji, na geografiji s kraja marta 2022. godine”, rekao je ministar spoljnih poslova.

Naveo je da je sada geografija “druga”. “Daleko od toga da su to samo DNR i LNR, to je i Hersonska oblast, Zaporoška oblast i niz drugih teritorija i taj proces se nastavlja i nastavlja, dosledno i uporno”, rekao je Lavrov. (Beta)