среда, фебруар 21, 2024

Lajčak: EU želi da Crna Gora ima proevropsku vladu

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 27. novembra 2021. (Beta) – Evropska unija (EU) želi da Crna Gora ima proevropsku vladu koja ima snagu da donosi i sprovodi odluke koje vode zemlju brže ka Uniji, poručio je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

“EU ne komentariše to ko treba da bude u Vladi u Crnoj Gori, nemamo nameru da se mešamo u to. Crna Gora ima dovoljno demokratskog legitimiteta i potencijala da rešava svoja pitanja i to je više puta pokazala. Unija želi da Crna Gora ima proevropsku vladu i da ima vladu koja ima snagu da donosi odluke kroz podršku u Skupštini i da sprovodi odluke koje vode zemlju brže ka EU”, kazao je sinoć Lajčak za Radio televiziju Crne Gore.

U Crnoj Gori se spekuliše o mogućnosti formiranja manjinske vlade koju bi činila URA Dritana Abazovića i manjine a koju bi u parlamentu podržala Demokratka partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića. On je rekao da je zabrinut jer se zemlja u poslednjih godinu dana više bavi sama sobom, pitanjima jezika, verske pripadnosti, etničke pripadnosti, a nedostaje energije da se ulažu napori u EU integracije.

“Zbog toga sam i došao da razgovaram sa vašim političarima, da ohrabrim taj evropski put, jer tu poziciju lidera ne smete da izgubite”, kazao je Lajčak.

Sa Lajčakom je sinoć razgovarao potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. “Naš cilj je jasan – Crna Gora u EU! Moramo pronaći način za širi društveni konsenzus kako bi se odblokirala situacija u pravosuđu. Vladavina prava ostaje najveći izazov za Crnu Goru”, saopštio je Abazović.