петак, јул 12, 2024

Kurti: Radoičić pravi planove za nove napade na Kosovu

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 23. decembra 2023. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas rekao da bivši potpredsednik Srpske liste i rukvodilac oružanog napada u Banjskoj Milan Radoičić, zajedno s “pripadnicima srpske tajne službe”, krije pripadnike “terorističke” organizacija koja je učestvovala u napadu na Banjsku i planiraju napade na Kosovo.

“Posle terorističkog napada Radoičića je srpski sud u rekordnom roku pustio na slobodu, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu, zajedno s nekim pripadnicima terorističke organizacije ‘Civilna odbrana’. Radoičić takođe ima redovne sastanke s visokim zvaničnicima BIA, dok se prostorije njegove firme u Raški i Novom Pazaru koriste za smeštaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade na Kosovo. U tim zgradama je smešteno nekoliko pripadnika ‘Civilne odbrane’, čiji je instruktor Uglješa Jaridić“, rekao je Kurti na konferenciji za medije zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Kosova Dželjaljom Svečljom.

Kurti je rekao da je oružje korišćeno u napadu u Banjskoj uskladišteno u jednoj “srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD”. “Na ovoj lokaciji koncentrisana su vozila, oružje i arsenal koji se koristio u Banjskoj… ovo preduzeće (Novi Pazar put) koje se nalazi na crnoj listi SAD je u vlasništvu braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je pukovnik srpske vojske u penziji Grba, koji je učestvovao u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Mesec dana pre napada na Banjsku, predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) posetio je to preduzeće da bi otvorio izgradnju puta Raška – Novi Pazar”, kazao je Kurti.

Po njegovim tvrdnjama, grupa na čelu s Radoičićem je imala i obuku s teškim naoružanjem. “Istovremeno, grupa od 80 ljudi koja je napustila Kosovo, nastavila je vežbu na poligonu Zimovnik kod Raške. Obuke izvode penzionisani srpski oficiri koji imaju visoke činove i koji poznaju Kosovo jer su možda služili u vojsci tokom rata sa nama. Izvode se vežbe za postavljanje protivtenkovskih mina u zimskim uslovima i za snajperiste”, kazao je on.

Po Kurtiju, planiran je napad i za ovu nedelju, neposredno posle izbora u Srbiji. “Na poligonu na Pešteru nastavljene su vežbe grupe od 60 pripadnika ‘Civilne odbrane’ koja je učestvovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce. U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza Vojske Srbije koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gde su bili predviđeni ovi napadi. Članovi (grupe) koji su pobegli sa severa, okupili su se i na drugom mestu zvanom Goč”, tvrdi kosovski premijer.

Kurti je iskoristio konferenciju za medije da kritikuje kosovsko tužilaštvo što ni posle tri meseca od napada u Banjskoj nema informacija niti optužnice i ocenio da je to neprihvatljivo jer se radi o najvećem napadu na ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova.