петак, јун 21, 2024

Kurti: Mi nemamo problema sa Srbima već sa Srbijom

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 11. juna 2024. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo nema problem sa lokalnim Srbima u severnim opštinama, već sa Beogradom “koji se nije ogradio ni od ondašnjeg Miloševića, ni od današnjeg Putina“.

Na Samitu Zapadni Balkan 2024, koji se povodom 25 godina od završetka rata na Kosovu održava u Prištini, Kurti je rekao da je Kosovo ponudilo prava lokalnim Srbima, omogućavajući njihovu punu integraciju.

Deset od 38 opština ima srpsku većinu, 17 odsto odbornika u lokalnim parlamentima u svim opštinama su Srbi. Dobro sarađujemo i oni imaju Ministarstvo za zajednice. Želimo integraciju Srba na Kosovu. Ovde imamo četiri odsto srpskog stanovništva, ali imamo i druge manjine koje želimo da poštujemo. Želimo da sarađujemo sa zajednicama kako bismo stvorili demokratsku republiku zasnovanu na pravima građana. Mislim da to ne bi trebalo da bude etnička podela“, rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo nema problema sa Srbima u Srbiji već sa Vladom Srbije.

“Nije problem u narodu severnog suseda, već u Vladi Srbije. Nikako sa kosovskim Srbima koji se integrišu”, dodao je on.

Ocenio je da Kosovo prednjači “među zemljama Zapadnog Balkana” po ekonomskom razvoju i vladavini prava, ističući da je Kosovo poslednjih godina ojačalo u mnogim oblastima.

Kosovo prednjači za ekonomski rast i vladavinu prava na zapadnom Balkanu. Očekuje se da će doći do povećanja investicija…Kosovo ima mnogo da ponudi Evropskoj uniji u smislu bezbednosti i partnerstva, jačanjem demokratije, ekonomskog razvoja i može da stvori region koji je razvijen i cveta“, naveo je Kurti.

Kurti je dodao da je glavni izazov za zemlje zapadnog Balkana da prevaziđu istorijske predrasude, ali, kako je rekao, “te zemlje su dokazale da mogu da ostvare pomirenje i dijalog”.

Zajednice na Kosovu se okupljaju da grade dobru budućnost i ovaj duh saradnje će nastaviti da cveta. Kosovo je pozicionirano za razvoj u budućnosti“, rekao je on.