недеља, јун 16, 2024

Krivokapić: Ustoličenje Joanikija 4. septembra na Cetinju

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 10. avgusta 2021. (Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija biti organizovano na Cetinju 4. septembra.

List Pobjeda je danas objavio da su crnogorske bezbednosne službe “na nogama” od prošle sedmice kada im je iz Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopšteno da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru planiraju da organizuju početkom septembra, što nosi ogroman bezbednosni rizik, jer se očekuje da će se u prestonici tog dana okupiti hiljade građana u “znak protesta što je ova crkva zaposela crnogorske svetinje”.

Krivokapić je rekao da je u Crnoj Gori ustoličenje mitropolita jedan od najdostojnijih činova koji se dešava i da je to narodna volja. “Tu svenarodnu radost ne mogu sprečiti pojedinci kojima čitavog života nešto smeta. Mogu da pišu, mogu da se protive, ali ne mogu da ometaju odredjene dogadjaje koji će se desiti, to vam ja tvrdim i bez obzira ko šalje takve poruke on je na pogrešnom zadatku. Da li se njemu sviddja crkva,  to je njegov lični problem”, rekao je Krivokapić tokom radne posete Pljevljima, preneli su podgorički mediji.

Prema njegovim rečima, država mora da pokaže da je jača od bilo kakvih institucija, koje pokušavaju da poremete sve u Crnoj Gori. “Da li ste čuli i u jednoj državi sveta da se takva ceremonija održava pod pažnjom pretnji, zastrašivanja: ‘ne možete doći na Cetinje’. Ja vam tvrdim – doći ću na Cetinje i to bez obezbeđenja. Neka svaki komita, koji ima nešto protiv mene, lično mi kaže šta sam to uradio protiv Crne Gore, a to što se njemu ne sviđa moj izgled to je njegov problem”, istakao je Krivokapić.

On je rekao da su institucije sistema i predsednik države, predsednik Vlade i predsednik Skupštine Crne Gore kao i svaki građanin koji želi da prisustvuje nekoj svečanosti. “Ako to nekome treba da bude prilika da pokaže da postoji još neka moć koja je izvan institucija sistema, a to se radi organizovano, ja mislim da se taj grdno prevario”, poručio je Krivokapić. On je rekao i da neće osnovati partiju 28. avgusta, kako su to objavili pojedini mediji i članovi vladajuće većine.