понедељак, фебруар 26, 2024

Kongres SAD sprečio finansijsku blokadu vlade

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 03. decembra 2021. – Kongres SAD usvojio je zakon o privremenom finansiranju vladinih agencija do 18. februara, čime je izbjegnuta blokada vlade tokom sezone praznika, javio je Bi-Bi-Si. Senat Kongresa usvojio je mjeru glasanjem 69:28, nakon što je ona ranije usvojena u Predstavničkom domu SAD.

Očekuje se da predsjednik SAD Džozef Bajden potpiše novi privremeni zakon.
Zakon je usvojen samo nekoliko časova prije obustavljanja finansiranja, koje je bilo predviđeno za danas. Obustavljanje bi značilo da bi milioni radnika ostali bez plata pred katolički Božić i Novu godinu, a muzeji i parkovi bi bili zatvoreni tokom praznika.

Grupa republikanskih senatora zaprijetila je da će spriječiti usvajanje prijedloga zakona o finansiranju u znak protesta zbog Bajdenovog zalaganja za obaveznu vakcinaciju na nivou SAD protiv COVID-19 za zaposlene u velikim kompanijama. Međutim, demokrate su spriječile njihov pokušaj da ulože amandman za zaustavljanje inicijative o vakcinaciji.

Predstavnički dom je ranije u četvrtak odobrio zakon o finansiranju sa 221 glasova za i 212 protiv. Ovo je posljednji primjer političkog natezanja oko finansiranja, koje je rezultiralo sa nekoliko zatvaranja vlade u posljednjih nekoliko godina.

(RSE)