среда, мај 29, 2024

Koga i zašto lažete, predsednice Vlade?

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić

Vučićeva vlast ili je tvrdoglavo zlonamerna i neodgovorna prema svom narodu jer misli da je narod malouman, ili nema ni minumum sposobnosti za logičko zaključivanje – ili sve to zajedno.

Upozoravamo već dugo da će Srbiji zapretiti sankcije, upozoravamo i da kada se jednom uvedu, ne mogu biti skinute lako, upozoravamo da smo na korak od direktnih sankcija. Takođe smo nebrojeno puta rekli da je Kosovo naš najveći problem, i razlog zbog koga smo predali Rusiji čuvanje naših interesa. Sada smo pred predlogom koji bi trebalo prihvatiti, Kosovo u UN i time uklonili zid pred kojim se nalazimo.

Kada je u Pragu odlučeno, ne da se uvedu sankcije Srbiji, već da se svima u EU zabrani uvoz nafte iz Rusije, premijerka najavljuje promenu pozicije.

Pritom, ta pozicija nije promena prema EU ili Rusiji, već samo pojačavanje radikalske retorike prema Hrvatskoj. Na stranu kao i uvek ono najvažnije: ne da nije dobro da je odluka, kako kaže premijerka, odložena do prvog decembra – već ona stupa na snagu prvog decembra za sve u EU, pa i za Srbiju. Sve ostalo je zabijanje glave u pesak somnabulne vlasti i laž upućena građanima Srbije. Jer Srbija može i posle prvog decembra da uveze bilo koju naftu osim ruske.

Dakle, koga i zašto lažete, predsednice Vlade?

Ono čega treba da se bojimo je eventualni, iznenadni, potpuno beslovesni napad hrabrosti Aleksandra Vučića podstaknut Putinom – pa da nastavimo gubitničku politiku do potpune propasti – slično politikama koje su svojevremeno imali Miliošević, Karadžić i Mladić, a koja će nas dovesti u situaciju da sačekamo novi Rambuje i predlog koji ćemo ponovo da odbijemo.

U tom slučaju ćemo morati ponovo da pobedimo NATO pakt i da posle te ,,pobede’’ u nekom šatoru izgubimo Sandžak i Vojvodinu. Hoće li opet i za to biti krive Ustaše?

Takva politika vodi direktno u biološki nestanak.

Vučić dosadašnjim kukavičkim odugovlačenjem da u krizi koja je nastala donese nekakvu državničku odluku (ne računamo onu sa ritualnim potpisivanjem besmislenog sporazuma u Njujorku sa Lavrovim), a svestan da Srbiju, koja spada sa Albanijom u samo dno Evrope, baca u očaj svojim odugovlačenjem – izvlači Hrvatsku iz rukava i nastavlja sa radikalskim trovanjem Srba. Samo je falilo da, poput svog šefa u Zemunu, maše sa pasošem nekog hrvatskog deteta objašnjavajući nam da je i ono ustaša.

To je više nego bedno.

Uostalom da nam Evropska unija, pa i Hrvatska kao članica nije stopirala Janaf (Jadranski naftovod) za rusku naftu, nikada ne bismo saznali da je država Srbija uvozila 20 odsto jeftinije tu rusku naftu, a prodavala je svojim žiteljima 20 odsto skuplje u odnosu na zemlje u regionu. Ili su to možda ustaše u Srbiji radile? Građani Srbije bi trebalo da budu zahvalni dragim susedima što su im otvorili oči.

Namera da Srbija sa Orbanom gradi naftovod prema Mađarskoj pokazuje ponovnu naivnost ili potpunu pokvarenost samo radi opstanka na vlsti. EU ne funkcioniše na šibicarski način kako je Vučić navikao da funkcioniše sa Putinom i Orbanom. Građanima bi moralo da bude jasno da i kada bismo već sada imali naftovod iz Mađarske ne bismo mogli da kupujemo rusku naftu pošto imamo alternativu sa Jadranskim naftovodom preko koga može da dolazi i druga nafta osim ruske. U ovoj situaciji to ne bi bilo moguće čak i kada bi Mađarska napustila EU zbog ljubavi prema Vučiću.

Ima li još neka zemlja na svetu u kojoj premijer najavljuje promenu pozicije, a ne kaže kakvu, već to prepušta predsedniku, čiji to posao nije? Gospođa Brnabić, ulizički šef vlade u ostavci je i mandatarka za novu vladu na koju čekamo više od pola godine. Osim što su joj Hrvati krivi, da li ima da nam saopšti i nešto u šta možemo da poverujemo?

Plenković je u pravu: Ako hoćemo u EU, to podrazumeva neka načela i neke pakete sankcija. Po svemu sudeći – nećemo u EU, pa bi bilo dobro da nam predsednik i premijerka to saopšte ako smeju. A znamo da ne smeju. Jedino što izgleda smeju i umeju je da sve pretvaraju u haos i katastrofu postepeno. Tada će sve što je bilo širom otvoreno, biti opet zatvoreno. Vidimo se na sledećem popisu stanovništva.

Poslednji neka ugasi svetlo.

(Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.)