недеља, јул 21, 2024

Ko su Vučićevi kandidati za smrt ovog puta?

Slične objave

Podeli

Snežana Čongradin

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, najbliža saradnica predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ratnog huškača i portparola osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, zbog zlodela tokom devedesetih godina i rata u bivšoj Jugoslaviji, pozvala je dosledne antiratne i antizlločinačke nevladine organizacije, koje su na takvom tragu unazad već tri decenije, da se oglase povodom ugroženosti Srba na severu Kosova.

Dakle, najbliža saradnica onog koji je pozivao na smrt zbog nacionalne i verske pripadnosti, sada poziva u pomoć one koji su sve vreme bili na suprotnoj strani od njenog “šefa” i predano radili na tome da se sva zločinačka dela ideologa i uzora predsednika Srbije, Aleksandra Vučić, privedu pravdi i da se na taj način skine ta čuvena kolektivna krivica sa građana Srbije.

Čija je Ana Brnabić premijerka.

„Moja poslednja molba, a tiče se kada pričamo o evropskim integracijama i izuzetno je važno za naše evropske integracije. A to je da u ovom trenutku damo sve od sebe, svi zajedno, da pokušamo nekako da sačuvamo mir. Mi smo zaista na ivici oružanih sukoba, zahvaljujući unilateralnim potezima Prištine. Ja vas molim, pre svega kao što je Jovana rekla, organizacije civilnog društva, čiji je osnovni cilj zaštita ljudskih prava, ja vas molim da se oglasite povodom torture koju proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

Vreme je za traženje krivca. Srpkinje i Srbi na severu Kosova su trenutno najugroženiji. Preti im smrt i teško siromaštvo. Čak ni licemerstvo predsednice Vlade Srbije ne bi bilo i ne bi trebalo da bude u fokusu pažnje u ovim tragičnim situacijama, da ne obavlja funkciju premijerke Srbije.

Možda je bar u podsvesti, s obzirom na to da nema hrabrosti i odgovornosti u odnosu na funkciju koju obavlja, mislila da tu molbu uputi svom “šefu” Aleksandru Vučiču?

Onome koji je organizovao barikade i koji drži pod kontrolom naoružane i preplašene ljude na tim blokadama graničnih prelaza sa Kosovom?

Koji ih žrtvuje zbog sopstvene ratno huškačke i zločinačke prošlosti i pokušaja da se takva istina zataška kako ne bi izgubio privilegije koje svojom autokratskom vlašću za sebe pribavio u poslednjih deset godina od kada je uzurpirao sve institucije.

Znam da je “dosadno” podsećati na to kakva je uloga predsednika Srbije bila dok je NATO bombardovao Srbiju, a srpske vlasti vršile pokolj kosovskih Albanaca. Ali, kada predsednik Srbije pre dva dana, sav nadobudan a lažan, govori o tome kako je Srbija naoružana i kako je u stanju da se suprostavi i navodno “sačuva naš na Kosovu”, odnosno da pošto je potrošio toliko para građana Srbije kupujući oružje, sad Srbija nije lak zalogaj ni za NATO, zar vam se ne zaledi krv u venama?

Podsetimo šta je potrčko osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, rekao pre dva dana, dok obični ljudi, građanke i građani severa Kosova ne idu na posao, deca im ne idu u školu, već umesto toga imaju radne obaveze da stoje na putu po naređenju “rhovnog komandanta” Aleksandra Vučića.

“Nikada nisam zadovoljan vojnom industrijom, ali je bolje nego ranije. Nikada niste zadovoljni, ako ste perfekcionista i ako želite da imate što jaču vojsku i vojnu industriju. Međutim, naša vojska i odbrambeni sistem je 10 do 15 puta snažniji nego pre 15 godina – rekao je Vučić za televiziju Pink tokom boravka u poseti Azerbejdžanu i diktatoru Ilhamu Alijevu.

Pre uključenja Aleksandra Vučića iz Azerbejdžana govorio je na toj televiziji osuđeni ratni zločinac, Vojislav Šešelj i Dragoslav Bokan, čuveni ratni huškač i reditelj.

Vučić je odmah, nakon uključenja u prenos televizije Pink počeo da se „hvali“ naoružanjem Srbije, u kontekstu krize na Kosovu. “Bez tog naoružanja progutali bi nas kao mačka miša”, rekao je Vučić.

Scenario je isti. Kao što je “dosadno” podsećati na njegovu ratno huškačku prošlost, isto tako je “dosadno” isticati da ovakve izjave nisu zapravo opasne i da su namenjene takozvanoj domaćoj javnosti.

Dovoljno je da strada samo jedan čovek, a Vučić je opet ponudio mnogo kandidata za smrt.

(Danas)