субота, јул 20, 2024

Kineski tržni centar ponovo u plamenu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. januara 2024. – Požar koji je izbio jutros u U Kineskom Tržnom centru u Bloku 70 je lokalizovan, saopštio je MUP. Kako navode povređenih nema, a dogašavanje požara je u toku.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je nekoliko sati kasnije da je u Beogradu povećana koncentracija zagađenih materija u vazduhu, što se dovodi u vezu sa požarom.

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović upozorio je u razgovoru za N1 da građani koji se nalaze neposredno pored mesta požara na Novom Beogradu zatvore prozore na svojim stanovima i stave maske N-95, kako bi sprečili udisanje štetnih supstanci.

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming, kako javlja RTS, stigao je na Novi Beograd do Kineskog tržnog centra u Bloku 70 gde je izbio požar, i gde ga je načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić obavestio o gašenju požara. Tom prilikom kineski ambasador je zahvalio vlastima u Srbiji na brzoj intervenciji i istakao da je ovo tužan trenutak.

On je rekao da će ambasada izdati saopštenje kada se sve završi.

Načelnik sektora za vanredne situacije Luka Čaušić za RTS je ukazao da su najverovatnije uzrok eksplozija, koje su se čule, plinske boce iz restorana brze hrane koji se tu nalazi. On ej apelovao na građane da ne prilaze požaru, jer time direktno ugrožavaju svoj život.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić za N1 kaže da je akcija gašenja požara veoma kompleksna, da se čulo nekoliko detonacija, kao i da su u gašenje uključeni i helikopteri.

„Ovakvi objekti su puni gorive materije. Imamo iskustva sa gašenjem pre nešto više od dve godine, kada smo od 360 uspeli da spasimo čak 200 lokala, međutim, ovde je vatra jako brzo buknula, jutros u 6.57 je stigla dojava, za svega 2,3 minuta naše jedinice su stigle, nakon pet minuta počele da gase požar, ali je već vatra bila u razbuktaloj fazi“, kaže Luka Čaušić za N1.

Na teren je najpre upućeno 46 vatrogasaca-spasilaca sa 13 vozila iz vatrogasnih stanica Novi Beograd, Zemun, Košutnjak, Voždovac i Zvezdara. Kasnije su upućeno još vozila i vatrogasaca.

Podsetimo, veliki požar izbio je u Kineskom tržnom centru i u avgustu 2021. godine, kada je vatra zahvatila 183 lokala.

(Dnevni list Danas)