петак, јул 19, 2024

Kameron na Kosovu: Ovde sam da učvrstim činjenicu da vas podržavamo

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 4. januara 2024. (Beta) – Ministar spoljnih poslova Ujedinjenog kraljevstva Dejvid Kameron sinoć je u Prištini iskazao ponos na podršku koju je Ujedinjeno kraljevstvo dalo Kosovu i odluci i stav da prizna njen suverenitet i nezavisnost, saopšteno je iz vlade Kosova.

“Ovde sam da učvrstim činjenicu da vas podržavamo. Želimo da vam pomognemo u pogledu bezbednosti, ekonomskog razvoja, upravljanja i svih pitanja sa kojima se suočavate.Mi smo bili dugogodišnji pristalice Kosova i to ćemo i dalje biti
“, rekao je Kameron na početku radne večere sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kurti je izjavio da je srećan što 2024. godina počinje važnim bilateralnim susretom sa prijateljem, partnerom i bliskim saveznikom Kosovo, Ujedinjenim Kraljevstvom i njenim šefom diplomatije, dodaje se u saopštenju. Kurti je istakao vrednost i značaj snažnih bilateralnih odnosa dve zemlje, “te je razgovarano o oblastima i novim mogućnostima bilateralne saradnje u službi zajedničkih interesa i jačanja međusobnih odnosa”.

“Premijer Kurti je obavestio sekretara Kamerona o napretku i dostignućima Kosova, posebno u poslednje tri godine, kako u ekonomskom i demokratskom smislu, tako i u pogledu vladavine prava”, kaže se u saopštenju.

Zahvalio je Kameronu na doprinosu koji je dao kao premijer Ujedinjenog kraljevstva i kontinuiranoj podršci koju ova zemlja daje Kosovu u oslobađanju, nezavisnosti, demokratizaciji, unutrašnjem razvoju i međunarodnim integracijama.

Posebno je istakao značaj povečanja broja britanskih vojnika u okviru Kfor-a na severu Kosova.