среда, фебруар 28, 2024

Kako Albanci izražavaju dobrodošlicu

Slične objave

Podeli

Pored Grčke i Crne Gore, već nekoliko prethodnih godina, jedna od atraktivnih letnjih destinacija za turiste iz Srbije, svakako je postala i Albanija. Ipak, internet pretraga, utisci onih koji su tamo već bili, niti poruke sa društvenih mreža nekada nisu dovoljni razlozi za i protiv da bismo se u neko letovalište i uputili.

O tome je razmišljala i Marijana Rajić Delić kada je planirala letovanje sa porodicom i gest koji joj je pokazao da nije pogrešila što je otputovala u Sarandu, odlučila je da podeli sa svima. Naime, na jedno od najčešće postavljanih pitanja srpskih turista: da li je bezbedno ići sa automobilom srpskih registracija u Albaniju, odgovorila je fotografijom i prijateljskom porukom ispisanom na njenom automobilu.

Taman kada je sa porodicom planirala da se vrati u smeštaj, došavši do automobila, primetila je da joj je “nepoznati počinilac” ostavio poruku na haubi – “Hvala vam!” i “Dobro došli” ukrašenu srcima. – Ove godine prvi put letujemo u Albaniji, već pet dana smo u Sarandi i nismo imali ni najmanje neprijatnosti. Poruka je nastala na plaži Pašćira, koja se nalazi između Sarande i Ksamila – ispričala je Marijana.

Među Marijaninim prvim utiscima izdvojili su se more i priroda ove zemlje. “More je čisto kao i plaže i ulice, mnogo čistije nego, recimo, u Grčkoj. Plaže ovde u Sarandi najviše podsećaju na Hrvatsko primorje, jedino fale borovi da bi bio isti ugođaj. Dobrih i loših ljudi ima svugde, a mi smo imali sreću da sretnemo samo one dobre. Nama na albanski jezik sve prevodi Albanac sa Kosova, koji je smešten u našem hotelu. Večeri provodimo u njegovom društvu i otvoreno razgovaramo o svemu – dodala je Marijana.

Poruka dobrodošlice ispisana na automobilu po ko zna koji put je pokazala da nema mesta neprijateljstvu između naša dva naroda, i da iako ne govorimo istim jezikom, ovaj treći – ljubavni, može biti i te kako koristan da ulepša dan i pokaže da biti čovek znači mnogo više od toga da li se zovemo Albancima ili Srbima.

(Blic)