недеља, април 14, 2024

Kablar: Sukob policije i ekoloških aktivista, dvoje uhapšeno

Slične objave

Podeli

ČAČAK, 4. oktobra 2023. (Beta) –  Poslanik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas da je došlo do sukoba policije i ekoloških aktivista na planini Kablar kod Čačka, koji se protive izgradnji vidikovca na toj planini zbog kog će, kako tvrde, biti posečen veliki deo šume.

Jovanović je za televiziju N1 rekao da su ekološki aktivisti samo stajali sa svojim transparentima i čekali dolazak premijerke Ane Brnabić na obeležavanje početka radova na vidikovcu, ali da ih je policija “sabila na trotoar i ograničila im kretanje”.

Aleksandar Jovanović (Foto: portalforum.rs)

“I šta smo doživeli? Da nas tuku, da nas hapse, sad su dvojicu aktivista brutalno oborili na zemlju, stavili lisice i odveli maricom. Nikoga nismo napali, samo smo sa transparentima čekali Anu Brnabić. Nije posao policije da bije, hapsi ljude zato što se slobodno kreću”, naveo je Jovanović.

On je podsetio da je Kablar zaštićeno područje, navodeći da aktivisti udruženja “Sačuvajmo Kablar” već dve nedelje pokušavaju da spreče seču šume za prilazni put budućem vidikovcu. Kada je naišla kolona vozila u kojoj je bila i predsednica Vlade, kordon policije nije dozvoljavao građanima da priđu ulici dok su aktivisti dobacivali da je “sigurno pošteno kada morate sa policijom da idete”.

Desetak aktivista nosilo je transparent na kome je pisalo “Profit je privremen, Kablar je večan”, uz stihove “na visoko podigli se sutereni” iz pesme Naši dani Vladislava Petkovića Disa a nekoliko okupljenih nosilo je zastave Srbije. Deo meštana sela na Kablaru, koji podržavaju izgradnju staklenog vidikovca, dočekalo je premijerku aplauzom i uz trubački orkestar.

Ranije danas ministar građevinarstva Goran Vesić i rukovodstvo Grada Čačka obišli su radove u Ovčar Banji, koja je deo Ovčarsko-kablarske klisure i tom prilikom Vesić je rekao da je poslednjih nekoliko godina u tu klisuru uloženo oko 900 miliona dinara, od čega je Grad Čačak uložio 200, a Vlada 700 miliona dinara.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će do kraja godine početi izgradnja kanalizicione mreže u Ovčar Banji i da je od Ministarstva građevinsrstva za tu izgradnju dobijeno 300 miliona dinara, odnosno 2,6 miliona evra bespovratnih sredstava.

Najavljen protest ispred zgrade policije u Čačku

Ispred zgrade policije u Čačku, u 16.30 najavljen je protest zbog hapšenja trojice aktivista na planini Kablar, koji su se protivili izgradnji staklenog vidikovca.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je saopštio da su oni privedeni “samo zato što su se našli na putu” pokušavajući da dođu do vrha Kablara, do koga je, kako su dodali, ” “donedavno imao pristup svaki slobodan čovek”.

U saopštenju su naveli da je “na Kablaru opsadno stanje zbog posete premijerke Ane Brnabić” koju su optužili da “dolazi da svečano otvori rušenje vrha Kablara i izgradnju vidikovca”.