петак, мај 24, 2024

Jeremić: Zapadni Balkan je autobus bez točkova na putu ka EU

Slične objave

Podeli

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da zapadni Balkan stoji na putu ka Evropskoj uniji kao autobus bez točkova, i da se to neće promeniti dok se ne promene političke okolnosti u samoj EU, geopolitičke okolnosti i unutrašnje prilike u državama regiona.

“U tom autobusu je pet, šest putnika koji s vremena na vreme menjaju mesta i sede napred ili pozadi, ali autobus stoji jer nema točkove. Uradili apsolutno sve što se od vas traži, kao Severna Makedonija, ili ne uradili ništa, kao Srbija nema bitne razlike u odnosu Evrope prema državama zapadnog Balkana. Uveli ili ne sankcije Rusiji, neće biti ubrzanja evropskog puta za Srbiju, ostaćemo u tom autobusu bez točkova”, rekao je Jeremić za televiziju Nova S.

On je naveo da Srbija neće krenuti ni korak ka Evropi dok se ne oslobodi “kriminalizovane diktature predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer takve ne puštaju u EU”.

Predsednik Narodne stranke, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da rat u Ukrajini “nije ni poslednji ni najveći kojem ćemo biti svedoci u narednom periodu”. “Danas se pokazuje koliko je bila mudra odluka o vojnoj neutralnosti Srbije. Ali tu neutralnost je potrebno učiniti održivom. Kada ne znate da li će se i kada rasplamsati svetski rat, morate učiniti sve da budete samoodrživi, i bezbednosno i ekonomski, pre svega kada je reč o proizvodnji hrane”, rekao je Jeremić.

Dodao je da odlazak na konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju nove vlade nije u javnom interesu, jer pomaže stvaranju privida da postoji demokratija i da je sve normalno a, kako je ocenio, “ništa nije normalno”. (Beta)