четвртак, јул 25, 2024

Jelena Banjac: Nasilje je u svakoj pori društva

Slične objave

Podeli

‘’Kada imate dva napada na nastavnice u jednom danu ne možete da se ne zapitati u kom trenutku smo kao društvo dozvolili da roditelj uđe u školu, prebije nastavnicu i preti joj smrću zbog ocene svog deteta?

Čujemo da je ministarka Slavica Đukić Dejanović potresena ali ne čujemo šta će uraditi da se situacija promeni. Ne smemo da zaboravimo da deca uče po modelu, naročito od roditelja i da im se kroz ovakve primere pokazuje da je normalno biti nasilnik,” Jelena Banjac, članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana i porodična savetnica povodom dva slučaja napada na nastavnike u školama.

Banjac dodaje da je zabrinjavajuća činjenica što rad sa decom ne vodi nikud, jer nakon što se posvetimo problematičnoj deci, oni se vrate kući u okruženje u kojima roditelji rešavaju stvari na ovaj način, i sav posao je uzaludan: “Cvetanje nasilja i nasilničkog ponašanja u školima, a naročito prema nastavnom osoblju, jeste odraz trenutne situacije u kojoj se nalazimo kao društvo. Ova profesija je godinama unižena, degradirana, a nastavnici koji uče našu decu su došli do najniže pozicije gde moraju da se brinu za sopstvenu bezbezdnost, jer ih napadaju i roditelji i deca.”

Banjac je podsetila da je Sindakt u prosveti predložio izmene krivičnog zakona po kojima bi se on usaglasio sa Evropskom komisijom i predviđao da se napad na zaposlene u obrazovanju tretirao kao napad na službeno lice.

“Nasilje je postalo sveprisutno u našem društvu, i više nema pore u koju nije ušlo, posebno je tužno što ovakve slučajeve imamo i u osnovnim školama gde su sasvim mala deca. Da li je nova-stara ministarka Đukić Dejanović spremna da preuzme odgovornost? Tu je da ugasi požar sa tužnom pričom, ali ono što se od nje očekuje – da ponudi rešenje, predloži mere i konkretne korake, to od nje uporno izostaje. Tako da sve dok ministarka provodi više vremena igrajući se sa emocijama i roditelja i dece, umesto da ponudi rešenja, očekujemo da će se ovakve situacije ponavljati i da će btii sve manje nastavnika koji će želeti da rade u školama”, zaključila je Banjac.

D. B.