петак, јул 12, 2024

Jelana Banjac: Socijalna politika nije ubrizgavanje novca i nameštanje konkursa

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. jul 2024. – „Da razbijemo iluziju da je nešto besplatno, svi znamo da ništa nije besplatno, pitanje je ko to nešto besplatno plaća. I vaučeri i udžbenici, sve je to plaćeno samo da vidimo ko je to tačno platio i ja se na vašem mestu ne bih hvalila sa toliko izvlačenje novca“, rekla je Jelena Banjac, odbornica u Skupštini grada na sednici rasprave o budžetu u gradskoj skupštini.

„Hvalili ste se da ćete rešiti problem ličnih pratilaca, ono što je činjenica da u beogradu ima 940 ličnih pratilaca, svako ko se bavi ovom problematikom zna da je ovaj broj mali, naročito jer se broj dece kojima je pomoć potrebna konstantno povećava. Uputan je i kvalitet usluga, dugo ste u dilu sa jednom organizacijom, oni imaju monopol nad ovim pitanjem i kvalitet usluge nije adekvatan“, rekla je Banjac.

Ona je navela da ova organizacija sprovodi dvodnevnu obuku za rad sa decom sa smetnjama, na papiru im se dodeljuju mentori koji ne postoje u praksi, nemaju sistemsku podršku, na ugovorima su o privremenim i povremenim poslovima i vrlo su nezadovoljni a to za posledicu iam da deca za vreme školske godine promene i po nekoliko ličnih pratilaca.

„Ne znate suštinski da se bavite socijalnom politikom, to nije pitanje ubrizgavanja novca, potreban je stručni kadar a vama u sekretarijatima sede ljudi koji nameštaju konkurse i pune vaše džepove. Vrlo ćemo pratiti kuda idu budžetska sredstava kojima se hvalite i vreme je da razbijemo vaše iluzije o besplatnom“, zaključila je Banjac, navodi PSG u saopštenju za medije.

D. B.