среда, мај 29, 2024

Izložbom ‘Sve naše suze’ započeo festival ‘Mirdita – dobar dan’

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. maja 2022. – Otvaranjem izložbe “Sve naše suze” večeras je započeo, u Beogradu, festival “Mirdita dobar dan“, koji će se održavati na više lokacija, do 28. maja.

“Izložba obuhvata 34 fotografije, koje su napravila fotografi iz Srbije, sa Kosova i Severne Makedonije. To su priče žrtava iz regiona”, rekla je Teodora Zahirović, iz Građanskih inicijativa, napominjući da je ovo način da se što jače čuje glas porodica ubijenih i nestalih koje još čekaju pravdu.

“Kuluturu i umetnost koristimo u uspostavljanju pokidanih veza, ali ne zanemarujemo činjenice o tome šta se dešavalo”, rekla je Sofija Todorović, iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Povodom protesta omladine Demokratske stranke Srbije, održanog danas ranije ispred mesta gde je otvorena izložba, u Endžio Habu, rekla je da je to manipulacija, napominjući da su kroz fotografije, na izložbi, date i priče žrtava iz srpskog naroda.

Na izložbi su se obratili i autori fotografija, uz poruku da je bilo i previše suza, bola i tuge. Izložba se može pogledati do 1. juna, a zatim se seli u Skoplje i Prištinu.

Festival je danas u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde je planirana pozorišna predstava “Stiffler”.

Lažna dojava o bombi u NGO Habu

Policija je utvrdila da je bila lažna dojava o podmetnutoj bombi u jednom objektu u Dobračinoj ulici u Beogradu, gde je sinoć započeo festival “Mirdita dobar dan”. Policija je izvršila kontradiverzini pregled objekta i utvrdila da je dojava o bombi bila lažna”, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova. (Beta)