субота, јун 22, 2024

Izbori u Nemačkoj: Socijaldemokrate i demohrišćani izjednačeni

Slične objave

Podeli

Neka biračka mesta morala su zatvoriti vrata nakon što im je ponestalo glasačkih listića. Neki su kasnije započeli sa radom jer su dobili pogrešnu vrstu glasačkog listića koji nije uključio opciju glasanja za berlinski parlament u svom okrugu.

Kako navodi dnevnik Tagesspiegel na nekim glasačkim mestima zbog nastale zbrke, neki glasački listići su morali biti proglašeni nevažećim.

Birači su izvestili da su morali da čekaju na biračkim mestima i po sat vremena. Neki zvaničnici su napomenuli da je haosu doprineo i Berlinski maraton koji se održava danas, jer je došlo do blokada mnogih ulica i gužbi u saobraćaju.

Gert Basen, portparol državne izborne administracije u Berlinu, rekao je da svima koji budu u redu pre 18 časova biti dozvoljeno da glasaju.

BBC: Šta sada čeka Nemačku?

Nakon objavljivanja izlazne ankete, očekuju se reakciji političkih stranaka i glavnih kandidata za kancelara, piše BBC.

Činjenica da se dve glavne stranke, SPD i CDU-CSU, pojavljuju u ovoj fazi sa istim rezultatom, znači da možemo očekivati da oba kandidata izađu pred javnost i kažu zašto oni treba da budu novi kancelar.

Prvi zvanični rezultati trebalo bi da budu uskoro objavljeni, a dalja ažuriranja se očekuju tokom večeri, sve do ponedeljka ujutro, piše BBC. Kada zvanični rezultat bude konačan, političke stranke će ući u razgovore o formiranju sledeće koalicione vlade i presudno, ko će zameniti Angelu Merkel na mestu kancelarke.

BBC: Koje koalicije su moguće?

Izlazna anketa koju je objavio ARD pokazuje da su dve glavne stranke, savez CDU/CSU stranka odlazeće kancelarke Merkel i SPD, sa istim rezultatom, po 25 odsto.

Ako se ovo pokaže tačnim, svakome će gotovo sigurno trebati ne jedna, već dve stranke za formiranje koalicije sa većinom u parlamentu.

Sve stranke su rekle da neće sarađivati sa krajnje desnom Alternativom za Nemačku (AFD), pa koje onda opcije preostaju? Evo i kratkog pregleda mogućih kombinacija:

I na kraju, postoje dve kombinacije u kojima se dve glavne stranke udružuju – opet, pošto su trenutno zajedno u koaliciji – ili sa Zelenima ili sa liberalima.Po današnjim rezultatima, prva i druga solucija vide se kao verovatne, u smislu broja mesta u Bundestagu.

Gardijan: Sve opcije za vladajuću koaliciju su još uvek otovorene

Lars Klingbeil, generalni sekretar Socijaldemokrata izrazio je uverenost da je njihov kandidat za kancelara, Olaf Šulc, na putu da nasledi Angelu Merkel.

Međutim, sve opcije su još uvek otvorene kada je u pitanju sastav sledeće vladajuće koalicije, jer prema rezultatima  ranih izlaznih anketa, i SPD i SDU Merkelove imaju podjednake šanse da oforme vladajuću većinu.

Posebno je Armin Lašet, lider Hrišćansko-demokratske unije, signalizirao da bi i dalje mogao pokušati oformiti koaliciju čak i ako SDU-CSU ne budu prvi, najverovatnije pozivajući Zelene i liberalni FDP kao podršku.

BBC: Fantastičan rezultat za Zelene, kaže liderka

Osvojili su oko 15 odsto prema izlazećim anketama, a kandidatkinja za kancelarku Analena Berbok kaže da su brojke “fantastične“.

“Imamo mandat za budućnost“, kaže ona.

Dodaje da je Nemačkoj potreban novi početak i “klimatska vlada“.

Stojeći pored partijskog kolege Roberta Habecka, pohvalila je mlade glasače i školarce koji su dva dana učestvovali na mitingu “Petkom za budućnost“ u Berlinu.

BBC: “Nemci su u velikom broju glasali da Šulc bude kancelar“

Lider levog centra, stranke SPD, Olaf Šulc rekao je pristalicama da je oduševljen nastupom stranke na današnjim izborima.

“Zadovoljan sam što su građani ove zemlje glasali na način na koji su glasali – što stranka napreduje bolje nego ikad.“

Opisujući ishod kao veliki uspeh, rekao je da je to pokazalo da birači žele da on bude sledeći kancelar.

Šulc je dodao da je njegova stranka pokazala šta je potrebno za upravljanje zemljom. Oni su godinama u koaliciji sa strankom Angele Merkel.

Uz ovacije oduševljenih pristalica, rekao je da stranka čeka konačne rezultate – “ali onda ćemo se baciti na posao“.

(Danas)