четвртак, јул 25, 2024

Iza zahteva da se Dinko Gruhonjić protera sa fakulteta stoje i proruski kanali, političari i snajperisti

Slične objave

Podeli

U akcijama prednjače aktivisti desničarskih stranaka i grupa, iz kojih dolaze i navodni predstavnici studenata

Novinar i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić najviše pretnji dobio je preko društvene mreže Telegram, preko grupa koje su povezane sa ruskom propagandom, a kampanja da mu se da otkaz na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu organizovana je takođe sa tih kanala, piše danas portal Radija Slobodna Evropa (RSE).

Osim veoma brojnih poruka kojima se ugrožava bezbednost Dinka Gruhonjića, vrši se pritisak i na Filozofski fakultet na kojem je Gruhonjić zaposlen kao vanredni profesor, a pojedinci zahtevaju da se Gruhonjić kazni i otpusti. U ovim akcijama prednjače aktivisti desničarskih stranaka i grupa, piše RSE.

Predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak izjavila je da je taj parlament „većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića i od Etičke komisije zatražio da njegov govor proglasi za govor mržnje“. Ivana Macak je bila četvrta na listi Ruske stranke za pokrajinske izbore 2023. na kojima je ova stranka osvojila jedan mandat u pokrajinskoj skupštini.

Rusofilstvo, socijalni konzervativizam, evroskepticizam, antiglobalizam, srpski nacionalizam – tako je na sajtu Ruske stranke opisana ideologija ove partije, podseća RSE.

Za sankcionisanje profesora Gruhonjića založio se i student prodekan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Nemanja Vujić.

RSE piše da Vujić na svom Fejsbuk profilu ima fotografiju sa, kako navodi u opisu, „velikim Arnom Gujonom“, Francuzom koji se u javnosti predstavlja kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, dok je u Francuskoj bio deo ekstremno desničarskog Bloka identitaraca, pokreta kojeg su 2003. godine osnovali članovi ekstremno desničarske grupe Unité Radicale, koja je zabranjena nakon što je njihov simpatizer pokušao atentat na francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. godine.

Poziv da se Dinko Gruhonjić protera sa fakulteta podelila je i Telegram grupa „Rusija u srcu“ koja u svom opisu navodi da je „informacioni kanal za sve patriote“. Grupom upravlja Srpsko-ruski centar Majak, koji je registrovan 2019. godine u Novom Sadu kao neprofitna organizacija za razvoj srpsko-ruskih odnosa, edukaciju mladih i humanitarni rad.

Predsednik Srpsko-ruskog centra Majak je Vladimir Prebiračević, koji je ujedno i potpredsednik Izvršnog odbora Srpske narodne stranke Nenada Popovića.

Najviše pretnji Gruhonjiću ima u komentarima na objave Telegram kanala „Bunt je stanje duha“, grupe koju, kako se vidi na samom kanalu, prati preko 80.000 ljudi, a pokrenuta je 2020. godine i najčešče deli sadržaj kanala „Serbskiй Vestnik“ koji objavljuje sadržaj na ruskom jeziku na temu Srbije i Balkana kao i ruskog portala „RuSrbija – o Srbiji na ruskom“.

Na ovom kanalu najavljeno je i da Dinku Gruhonjiću pripremaju „jednu zabavnu igricu“.

Na mreži Telegram zlonamerno montirani video krenuo je da se širi od kanala Ocilo, uz komentar da Dinko Gruhonjić ne bi smeo više, ne da radi na Filozofskom fakultetu, nego ni da ostane u zemlji, navodi RSE.

U opisu kanala na Telegramu navodi se da je pokrenut krajem 2023. godine, a da je njegov cilj „odbrana našeg nasleđa, vere i sabornosti za celovitost i nezavisnost Srbije, protiv NATO grabljivaca, zapadnog vampirizma, LGBT agentura stranog uticaja, za očuvanje srpskih zemalja“.

Montirani snimak su ubrzo preuzele i druge Telegram grupe na kojima se dele slični sadržaji.

Na društvenim mrežama objavljen je deo snimka sa tribine u Dubrovniku u kome Gruhonjić navodno veliča Dinka Šakića, ustaškog zločinca, koji je u vreme Drugog svetskog rata stajao na čelu koncentracionog logora Jasenovac. Snimak je snimljen pre godinu dana, a izmontiran u 59 sekundi. Između ostalog, puštena je sledeća izjava Dinka Gruhonjića: „Izmislili su mi ime Sabahudin, iako ja imam jedno lepo ime, Dinko, kao Dinko Šakić“.

Da je Gruhonjić u stvari želeo da kaže da niko nije morao da mu smišlja nadimak jer njegovo pravo ime već daje materijal za diskreditaciju, pokazuje ostatak govora sa te tribine gde Gruhonjić govori: „Ali eto nisu se setili, nije im mašta dobacila dotle nego su mi morali Sabahudina dati.“

Gruhonjić je ovu ironiju prema samom sebi koristio i nekoliko puta ranije u javnosti, a poslednji put u januaru ove godine, u emisiji „Da sam ja neko“ na Televiziji N1. Tada nije bilo nikakvih negativnih reakcija niti pretnji, niti zahteva da dobije otkaz na faklultetu.

„Da li je vreme za promene?“ pitanje je koje je uz montirani snimak Dinka Gruhonjića podelio Telegram kanal „Srpska Sparta“ u čijem fokusu su teme vezane za Kosovo uz anti-NATO i pro-ruski narativ.

Snimak se našao i na Telegram kanalu Dejana Berića, srpskog državljanina koji se kao snajperista borio na strani proruskih separatista u Donjecku u Ukrajini. Kanal primarno deli informacije o agresiji Rusije na Ukrajinu sa izraženo proruskim stavom, a ima gotovo 108.000 članova.

Na stotine pretnji upućene su tokom prethodne dve nedelje Dinku Gruhonjiću i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić.

(Autonomija/RSE)