недеља, мај 26, 2024

Iranke nastavljaju sa protestima

Slične objave

Podeli

Nastavljaju se protesti hrabrih žena u Iranu. One su i sinoć mahale velom i skandirale „Žena, život, sloboda“ u prometnoj ulici Vali Asr u glavnom gradu Irana, prenose mediji.

Predsednik Irana Ibrahim Raisi rekao je da će se „odlučno pozabaviti“ protestima, koji su sada zahvatili većinu provincija zemlje, prenosi Bi-Bi-Si.

U međuvremenu su objavljene vesti o novim žrtvama. Masih Alinedžad, iranska novinarka i aktivistkinja, napisala je da je dvadesetogodišnja Nadis Nadžafi koja se spremala da se pridruži protestu protiv ubistva Maše Amini ubijena je sa šest metaka.

“Pogođena je u grudi, lice i vrat od strane snaga bezbednosti Islamske Republike”. Prikazan je i deo sahrane 20-godišnje Hadis Nažđafi, koju su snage bezbednosti ubile na ulici zbog protesta zbog ubistva Maše Aminija od strane hidžab policije.

Grupa iranskih iseljenika okupila se ispred BBC u Londonu da izraze svoj protest zbog načina na koji izveštavaju o iranskim dešavanjima. “BBC, sram te bilo”, čulo se kako demonstranti skandiraju.

Protesti podrške ženama u Iranu održani su u Sjedinjenim Državama, Švedskoj, Nemačkoj, Holandiji, Grčkoj…

D. B. 

Pogledajte/poslušajte prelepu Iranku kako peva Bella ciao.