субота, април 20, 2024

IN MEMORIAM Miro Glavurtić (1932-2023)

Slične objave

Podeli

Slikar, pesnik, izdavač i književnik Miro Glavurtić nedavno je preminuo u Utrehtu (Holandija), saopštila je Fondacija Plavo.

Glavurtić je rođen 5. septembra 1932. godine. Srednju geodetsku školu završio je u ondašnjem Titogradu, a u Beograd se doselio 1953, gde se zaposlio na Šumarskom fakultetu koji je kasnije sa uspehom i završio.

Slikarstvo je izučavao samostalno, a prvenstveno se bavio crtežom i grafikom. Uz Leonida Šejku bio je osnivač, glavni teoretičar i „kum“ izuzetno važne Umetničke grupe Mediala.

Prvi put se likovno predstavio na prvoj izložbi Mediale – Medijalna istraživanja, priređenoj 1958, da bi potom bio učesnik svih izložbi te umetničke grupe.

Njegovi radovi čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu, Legatu Jakova Smodlake, Muzeju savremene umetnosti, Istorijskom muzeju, Modernoj galeriji u Valjevu i privatnim zbvirkama.

Objavio je knjige „Glad“, „Zvekir“, „Romski car“, „Psine“, „Satana“ i „Pakao“. Pokrenuo je nekoliko časopisa – „Mediala“, „Ovdje“, „Zapis“ i „Stilos“, a povremeno je pisao za časopise „Vidici“, „Delo“, „Književne novine“, „Savremenik“ i „Politika“.