среда, април 17, 2024

IN MEMORIAM Milan Milutinović (1942-2023)

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. jula 2023. – Kada su me oslobodili svih krivica, osetio sam da sam ponovo rođen, ali ne zbog sebe, već zbog porodice. Lično se nisam uzbuđivao jer nisu ništa mogli da mi prišiju, iako su se trudili. Onda su digli ruke“, rekao je za Danas Milan Milutinović, bivši predsednik Srbije pre nekoliko godina. To je bila i jedna od poslednjih izjava čoveka koji je danas preminuo u 81 godini.

Milutinović je poslednje godine života provodio u tišini. Nije bio politički aktivan nakon Haga. Retko je bio viđan u javnosti, bio je na inauguraciji aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao je i obeležavnjima dana državnosti, ali izjave i intervjue retko je davao. Poslednje zvanično putovanje u svojstvu bivšeg predsednika i poslednji izlaz iz mirnog okruženja bio je odlazak na Krit, na sahranu bivšeg grčkog premijera Konstantina Micotakisa. „Mi smo bili lični i porodični prijatelji i morao sam sa prijateljem da se oprostim. Bio sam jedini stranac na sahrani“, napomenuo je Milutinović za Danas.

Milan Milutinović je na mestu predsednika Srbije bio od 1997. do 2002. godine. Hagu se predao u januaru 2003, a u Sheveningen je stigao redovnim letom. Šest godina kasnije Haški tribunal ga je oslobodio optužbi. Bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije, ambasador Jugoslavije u Grčkoj i ministar inostranih poslova SR Jugoslavije.

Za razliku od većine socijalista Milutinović je smatrao da je Peti oktobar morao da se desi. Inače, za predsednika Srbije, Milutinović je izabran na ponovljenim predsedničkim izborima, posle nedovoljnog odziva birača, decembra 1997. godine. Njegova partija SPS promenila je predsedničkog kandidata Zorana Lilića i kandidovala njega, pa je on u drugom krugu tesno pobedio Vojislava Šešelja (21. decembar 1997).

Milutinović je rođen 1942. godine u Beogradu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, a diplomirao 1965. godine na Pravnom fakultetu. Potiče iz stare beogradske porodice. Otac Aleksandar bio je građevinski inženjer, a majka Ljubica, istoričar umetnosti. Iza sebe je ostavio sina Veljka.

(Danas)