уторак, фебруар 27, 2024

I Srbija među potpisnicima zajedničkog saopštenja Stejt departmenta

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON/BEOGRAD, 19. avgusta 2021. (Beta) – Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu. U saopštenju stoji da se sve strane u toj zemlji pozivaju da poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

Srbija se pridružila zemljama koje su potpisale zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Avganistana, iniciranu od SAD. Srbija i Bosna i Hercegovina su bile jedine države Zapadnog Balkana koje nisu bile medju potpisnicima 15. avgusta, kada je taj dokument objavljen na sajtu američkog Stejt departmenta.

Izjavi se do juče pridružilo više od 110 država iz celog sveta, a među njima i dalje nema Bosne i Hercegovine.

Osobe na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine i za momentalno uspostavljanje bezbednog okruženja i građanskog poretka, navodi se u izjavi. U dokumentu piše i da Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste zemlju to mora biti dozvoljeno, da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju da ostanu otvoreni i da mir mora biti očuvan.

Zajednička izjava je objavljena u nedelju, kada su avganistanski ekstremisti talibani zauzeli glavni grad Kabul. Oni su prethodno, za nekoliko dana, preuzeli kontrolu nad gotovo čitavom zemljom. Hiljade ljudi su od tada pobegle iz zemlje, a hiljade žele da to učine, strahujući od brutalne vladavine talibana.