уторак, мај 28, 2024

Hrkalović: Stefanovića treba da je sram

Slične objave

Podeli

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, koja se dovodi u vezu sa kriminalnim grupama Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, izjavila je da je ministar odbrane Nebojša Stefanović psihički maltretirao i da je vreme da preuzme odgovornost za dela za koja nju tereti Tužilaštvo za organizovani kriminal.

„Mislim da je konačno došlo vreme da sud pita Nebojšu Stefanovića o ubistvu na šinama i došlo je vreme da on preuzme odgovornost kao moj šef, a ne da ja sada kao žena robijam zbog njegovih nedela. To je nečasno i sramno. Taj sporni izveštaj o prepiskama Belivuka na Skaju je delo Nebojše Stefanovića. U tim prepiskama se spominje i njegovo ime, a takav spisak je otišao. Što se tiče Eleza, terminologija nije kako treba, tužilac je potpisao nalog i to je ovlašćeno prisluškivanje“, rekla je Hrkalović.

Prema njenim rečima, klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića štitio je lično Nebojša Stefanović.

Hrkalović je u intervjuu za Objektiv naglasila da nije mogla sama da stavi na prisluškivanje nijedno lice, jer nije imala ovlašćenja. Ona je ispričala i na koji način se odvijala komunikacija između nje i ministra Stefanovića, kao bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića.

„U to vreme kao sekretar UKP-a, rekali su mi da se u prepiskama Belivuka spominje Stefanović i ja ga obavestim, jer od prvog dana je bilo naređenje da se on obaveštava o svim situacijama gde se on pominje. Ja sam par puta napravila grešku i nisam ga obavestila, a on bi mi odgovarao sarkastično da ga ne štitim od informacija i naredio je da mu materijal dostavim u zapečaćenoj koverti. Rekao mi je da upozorim sve da to moramo hitno da pošaljemo. Kaže, reci Milenkoviću da se sačeka, zatim počinju pismene i usmene prepiske ka Milenkoviću i ja prenosim Stefanoviću a on mi kaže da se sačeka sa slanjem, a kada je stigla poslednja urgencija od Nataše Krivokapić, on se iznervirao i drskorekao, citiram: „Reci Milenkoviću ako ima problem sa tim predmetom da se obrati Nataši“, on je govorio o sebi u trećem licu. Šta se onda dešavalo, nije mi jasno zašto kominukacija nije tekla kako treba, ali osam meseci kasnije ponovo stiže urgencija, a od tog dana nije stigla nikad do tad, e onda je dostavljeno sve sa potpisom direktora policije, a njemu je nadređen Stefanović“, kazala je bivša državna sekretarka MUP.

„Kada su me na sudu pitali šta ja mislim da je razlog da ne šalje, pa šalje izveštaje ja sam rekla da ne želim da licitiram“, dodala je Hrkalović.

Ona je rekla i da Milenković nikada nije rekao da ne šalju izveštaje, nego je da sačekaju.

„Stefanović nas je pishički maltretirao, osećala sam se kao vreća za udaranje“

„Nije ni meni ni Milenkoviću, nije nam delovalo protiv zakonito, mislili smo da je nešto što mi ne trebamo da znamo. Ja u tom trenutku ništa nisam znala. Što se tiče toga da odbijem neko njegovo naređenje, dešavalo se iz raznih razloga. Međutim, ono što se dešavalo kao posledica jeste psihičko zlostavljenje mene i njegovih saradnika. Ako niko nije spreman javno da priča na tu temu, ja hoću jer ne želim više da ćutim“, rekla je bivša državna sekretarka MUP-a.

„U nekoliko slučajeva mi je bila potrebna smernica za rad, ja ne uradim jer ne mogu mimo njega a ako uradim mimo njega u problemu sam. On nas je namerno stavljao u takve situacije, i mene je to bolelo i psihički ubijalo. Bilo je dosta puta, osećala sam se kao vređa za udaranje, ljudi misle da sam ja jaka, i da je nemoguće da se meni nešto tako desi. Ali ja sam emotivac, kao Bukovski, nisam jaka i raspadam se na hiljadu komadića, samo ne pravim buku“.

Ona je rekla da je Nebojša Stefanović sve prevario.

„Misili smo da on sve vreme sprovodi politiku Vučiča i da služi državi, a sve nas je prevario i radio za svoje lične interese“.

Kada je reč o odlasku iz MUP-a, Hrkalović je rekla da joj je maltretiranje od strane Nebojše Stefanovića prouzrokovalo stres i uticalo na zdravlje.

„U maju 2019. puklo mi je debelo crevo. Do oktobra sam imala sedam teških operacija. Jedva sam preživela. Lekari su mi rekli da je do toga došlo zbog stresa. A meni stres nisu prozvodile moje poslovne aktivnosti, već percepcija nepravde i psihičko zlostavljanje od strane Stefanovića koje je trajalo godinama i kulminiralo od 2018.“ navela je Dijana Hrkalović.

„Predsednik je njega napravio, izmislio ga je!“

Dijana Hrkalović je rekla i da je ministar Nebojša Stefanović ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice.

„Čitao je transkripte razgovora mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika, niti je obavestio BIA da oni preduzmu mere“, rekla je Hrkalović.

„Ima li on obraz, čast? Predsednik je njega napravio, izmislio ga je! Stefanović nije postojao na političkoj mapi. Duguje mu sve što ima u životu. I da mu uradi ovako nešto? Ne postoji sramnije delo od toga. Mislim da je Stefanovića moć baš udarila u glavu. Glad za novcem, ljubomora, sujeta, kompleks niže vrednosti. To je za mene oceubistvo“, oštro je naglasila Hrkalović.

O atentatu na Vučića: Rođaci, koliko vi pojma nemate!

„Ja znam koliko je Radoje Zvicer (vođa kavačkog klana) surovi psihopata, sa neverovatnom logistikom za ubistvo, pogotovo što ima političku podršku crnogorskih vlasti i ko zna čijih još. Bila sam užasno zabrinuta i uplašena. To je nikad ozbiljnija pretnja po njegov život. Izluđivalo me je i nerviralo što su pojedinci govorili da je to prenapumpano. Htela sam da im kažem: Rođaci, koliko vi pojma nemate“, kazala je Hrkalović.

– U maju 2019. puklo mi je debelo crevo. Do oktobra sam imala sedam teških operacija. Jedva sam preživela. Lekari su mi rekli da je do toga došlo zbog stresa. A meni stres nisu prozvodile moje poslovne aktivnosti, već percepcija nepravde i psihičko zlostavljanje od strane Stefanovića koje je trajalo godinama i kulminiralo od 2018. – tvrdi Dijana Hrkalović.

Ko je Dijana Hrkalović?

Dijana Hrkalović je rođena 1987. godine u Beogradu. Kako je navedeno u bioagrafiji na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je preneo portal Istinomer, osnovne i master studije psihologije završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu a nakon toga je upisala doktorske studije psihologije na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju odbranila je 2020. godine.

U Bezbednosno – informativnoj agenciji (BIA) radila je do 2014. godine na operativnim poslovima i stekla specifična znanja neophodna za bavljenje poslovima bezbednosti.

Portal Istinomer podseća i da je Hrkalović na izborima za Skupštinu Beograda 2012. godine, kao dvanaesta na listi Srpske napredne stranke „Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolić“ izabrana za odbornicu u Skupštini Beograda.

Poslove zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, obavljala je od 2014. do 2015. godine. Od 2015. nalazila se na mestu sekretara Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Od 20. oktobra 2016. godine bila je predsednica nadzornog odbora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a.

Na dužnost državnog sekretara MUP-a je stupila u julu 2017. godine.

Pozicija državnog sekretara je pored pozicije ministra – najvažnija, pa je tako Hrkalović često bila prisutna tokom konferencija za novinare ministra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 29. maja 2019. objavilo saopštenje u kojem se navodi da “državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović od sutra više neće obavlјati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu”.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio se Dijani Hrkalović na njenoj „ogromnoj posvećenosti na unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova“ i poželeo joj mnogo uspeha u narednom periodu, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu.

Hrkalović nakon toga nije imala javnu funkciju.

(Objektiv/Danas online)