недеља, април 21, 2024

Helsinški odbor: Rehabilitacija Draže Mihalovića je moralno neprihvatljiva

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. oktobra 2023. (Beta) – Helsinški odbor za ljudska prava je danas osudio obnovljenu kampanju rehabilitacije i glorifikacije osuđenog ratnog zločinca i saradnika okupatora u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića (1893-1946).

“Otvaranje privatnog muzeja i postavljenje spomenika u Beogradu posvećeno vođi kolaboracije sa fašizmom i komandantu pokreta koji je izvršio genocid nad muslimanskim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata predstavlja još jedan korak u pravcu ubrzane fašizacije društva”, ukazao je Odbor.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (Foto: helsinski.org)

Odbor je naveo da su za te negativne trendove odgovorni mnogi, a najviše aktuelna vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i Srpska Pravoslavna Crkva (SPC), deo akademske i kulturne elite.

“Podsećamo i da se veličanjem Draže Mihailovića vrši dalje provociranje naših suseda u regionu i da to neminovno utiče na povećanje stepena nesigurnosti svih nesrpskih nacionalnosti u Srbiji, a posebno loše utiče na fragilni region Sandžaka”, upozorio je Helsinški odbor.

Naglasili su da je, u tom kontekstu, i “revizionistički film” o spasavanju američkih pilota u Drugom svetskom ratu, iako je dobio nepodeljnu podršku Ambasade SAD, “korak unazad i u stabilizaciji regiona i u demokratizaciji Srbije”.

“Ne treba zaboraviti da su trupe pod komandom Mihailovića koji se nesmetano i uz saglasnost čitavog društva rehabilituje i heroizuje, odgovorne i za teške ratne zločine i nad civilima u okupiranoj Srbiji. Četnici su ubili stotine civila i seljaka, a najveća stratišta su sela Vranić kod Beograda i Drugovac kod Valjeva. Potomcima i preživelima tih masakra vlast u Srbiji bi morala da objasni ove trendove rehabilitacije fašizma i veličanja ratnih zločinaca i kvislinga”, piše u saopštenju.

“Zabrinjava i to što se rehabilitacijom Draže Mihalovića i nekritičkim odnosom prema fašizmu pravi otklon od liberalnih vrednosti na kojima počiva moderna Evropa kojoj navodno i Srbija teži”, zaključio je Helsinški odbor za ljudska prava.