понедељак, јул 22, 2024

Haški sud pravosnažno osudio Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u BiH

Slične objave

Podeli

Međunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95. 

Odlukom apelacionog veća suda uz protivljenje predsedavajuće sudije Priske Matimbe Nijambe (Prisca Nyambe) potvrdjena je prvostepena presuda koju je Haški tribunal izrekao generalu Mladiću 22. novembra 2017, a odbačene su žalbe odbrane i optužbe.

Odbijajući devet osnova žalbe odbrane, sud je generala Mladića (78) pravosnažno proglasio krivim kao glavnog aktera četiri udružena zločinačka poduhvata genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladić je, po 10 tačaka optužnice, osudjen za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje.

Sud je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Kako je saoštila sudija Nijambe, žalbeno veće je, odbijajući žalbu tužilaštva, pravosnažnom presudom, Mladića oslobodilo optužbe za genocid u još pet bosanskih opština Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Za usvajanje žalbe tužilaštva glasalo je dvoje od petoro sudija Aminata Engum (Ngum) i Sejmor Penton (Seymour Panton)

Prema presudi, Mladić je bio protagonista sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikog dela teritorije BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

Kao učesnici u tom zločinačkom, udruženju, presudom su, pored Mladića, označeni i bivši predsednik RS Radovan Karadžić, članovi rukovodstva Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević i drugi.

General Mladić je u sudnici mirno pratio izricanje presude, uz prkosan, a potom i setan, izraz lica, obučen u tamno odelo, svetlu košulju sa plavom kravatom.

Današnjim većem predsedava je sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije.

Članovi veća su bili sudije Mustafa El Baž (Mustapha EL Baaj) iz Alžira, Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour Panton) sa Jamajke.

Na prvostepenu presudu, žalili su se i Mladićevi branioci i tužioci.

Pre danšnjeg izricanja presude odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobodjen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su tražili da osudjujući deo prvostepene presuda bude potvrdjen, ali i da apelaciono veće generala Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

General Mladić je u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Sudjenje generalu Mladiću trajalo je od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011.

Pre nego što se, u leto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, bio preživeo tri moždana udara.

Za vreme provedeno u pritvoru, Mladić je bio podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan, a 2013. se u sudnici zahvalio Tribunalu što mu je spasao život.

Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara.

Branioci su tražili i da bude utvrdjeno da li je Mladić procesno sposoban.

Izveštaji sudskih lekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.

Pravosnažna presuda Mladiću udarna vest u medijima u BiH

Udarna vest u svim medijima u Bosni i Hercegovini je pravosnažna presuda medjunarodnog suda u Hagu koji je bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrdio kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti.

Sarajevski mediji su vest uglavnom naslovili sa “Zločincu Ratku Mladiću potvrdjena kazna doživotnog zatvora”, uz njegovu fotografiju na kojoj je ispisano “Kriv je!”

Oni ukazuju da Mladić nije osudjen za genocid u šest opšina u Bosni i Hercegovini i da je potvrdjena ranija presuda za ostalih deset tačaka optužnice.

Mediji u Republici Srpskoj su vest iz Haga takodje objavili kao udarnu, stavljajući u prvi plan da je Mladiću potvrdjena doživotna kazna zatvora, da je odbijena žalba odbrane, kao i zahtev da bude osudjen za genocid u još šest opština u BiH.

(Beta)