субота, април 20, 2024

Aleksandar Olenik: Obustava rada Anketnog odbora je pravno nasilje

Slične objave

Podeli

Narodni poslanik i član Anketnog odbora Skupštine Srbije Aleksandar Olenik ocenio je da je obustava daljeg rada tog tela koje je formirano radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji, gaženje Ustava, zakona, Skupštine i volje stotine hiljada građana koju protestuju širom Srbije

Olenik je za N1 podsetio da je odluku o formiranju Anketnog odbora donelo 193 narodnih poslanika, a da je predsednik Skupštine Vladimir Orlić tu odluku poništio čime smo, kako je naveo, ušli u „stanje anarhije, bezakonja, diktature“.

Prema njegovoj oceni, Orlić tu odluku nije doneo sam nego mu je naređeno od Vučića. Taj postupak je, navodi, pravno nasilje jer je Orlić morao to da stavi na dnevni red i da se o tome raspravlja. „Sednica je u ponedeljak u 14 časova i očekujem da če većina biti na sednici“, rekao je Olenik koji je punomoćnik jedne od porodica oštećenih u masovnom ubistvu u Ribnikaru.

On je rekao da porodica koju on zastupa nije potpisala molbu i nema primedbe na rad Anketnog odbora. Kako je istakao, ne postoji način da Anketni odbor ugrozi istragu, tužioca i sud. „Šta je sa porodicama povređenih u Malom Orašju i Duboni. Ovo je zloupotreba i način da se zaobiđe zakon, Ustav i sakriju činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva.

Podsećamo, Narodna skupština prihvatila je molbu porodica nastradalih i njihovih advokata u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ kojom su od skupštine tražili obustavljanje rada Anketnog odbora koji je trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masakra u toj školi u Beogradu i kod Mladenovca početkom maja, u kojima je ubijeno 19 osoba.

N1 Beograd