уторак, мај 28, 2024

„Hakerski napad“ na RGZ: Kolaps državnog temelja

Slične objave

Podeli

Miša Brkić

Rečenica koja ledi krv u žilama: „Svako ko radi na poslovima katastra dobro zna kakve su trenutne mogućnosti i stanje bezbednosti ličnih i imovinskih podataka naših korisnika.“ Rečenicu potpisuju tri sindikata u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) povodom navodnog intenzivnog hakerskog napada zbog čega je zaključan celokupni informacioni sistem.

Sindikati insinuiraju da je „hakerski napad“ insceniran da bi se sakrio kolaps sistema izazvan „subjektivnim“ razlozima.

O ne, da li još jedan epski kolaps.

Posle urušavanja EPS-a kolabirao je još jedan od krucijalno važnih sistema za funkcionisanje države – baza podataka o celokupnoj nepokretnoj imovini vlasnika i korisnika u Srbiji.

„Zaključan“ je (ili je kolabirao) sistem u kome su spiskovi svih vlasnika imovine i hipotekarni dužnici.

Baza podataka RGZ jedan je od temelja moderne države, garant pravne države i privatnog vlasništva.

Bez evidencije vlasništva država nije u stanju da izvršava jednu od svojih temeljnih obaveza – da štiti svojinu i ugovor.

A kad država ne štiti svojinu, tom državom se kao kuga širi neizvesnost, pravna i investiciona. Neizvesnost je katastrofalna pojava u ekonomiji.

Niko više nije siguran da će imati ono što je do sada imao (kuću, stan, parcelu, zabran, njivu).

Zaključavanje baza katastra istovremeno je i kraj trgovanja nepokretnostima (kućama, stanovima, kancelarijama, skladištima, fabrikama), investiranja, građevinarstva, urbanizma…

Kolaps Geodetskog zavoda je miniranje jednog od nosećih stubova na kojima počiva moderna država.

Izvesna portparolka, za koju sindikati tvrde da je fiktivna (nepostojeća), iznela je tezu o hakerskom delovanju na sistem RGZ kao terorističkom napadu na državu.

Optužba je mnogo ozbiljna i sugeriše da bi o toj raboti morali da se izjasne nadležni državni organi. Svi ćute, uključujući i rukovodstvo RGZ-a, koje je „na službenom putu“.

A šta ako napad, kako mekano sugerišu sindikati, nisu izveli hakeri nego neke nestručne i nesposobne snage unutar RGZ-a. To država (ako je još ima) treba brzo da utvrdi jer se, u svakom slučaju, radi o terorističkom napadu na njene temelje (takoreći, mini državnom udaru) i teroriste privede pravdi.

Dotle, ostaju samo stav sindikata izrečen u pismu premijerki. Sindikati napominju da se performanse Zavoda godinama kontinuirano urušavaju (ko to radi, zašto, po čijem nalogu – to sve treba da utvrde državni organi), da je modernizacija sistema na pogrešnom koloseku, da je sistem koji se instalira u RGZ-u neusavršen, nekompatibilan sa trenutnim stanjem u RGZ-u i katastru i nebezbedan, spominju nestručnost i tvrde da je kolaps nastao zbog sprovođenja digitalizacije u netransparentnim uslovima.

Sve to dovelo je do značajno manje pouzdanosti podataka i ukupne bezbednosti sistema i njegove zaštite. Spominju i netransparentne javne nabavke softvera i opreme i angažman stručnih konsultanata.

Zašto sve ovo „smrdi“ na kolaps EPS-a. I da li će Borko Drašković završiti kao Milorad Grčić (na funkciji savetnika predsednika neke od beogradskih opština).

Indikativno je da je u istom danu kad su tri sindikata javno obelodanila svoje sumnje, brže-bolje i RGZ izdao saopštenje kako će (posle uspešne zajedničke akcije svojih stručnjaka, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, BIA, MUP i domaćih i međunarodnih timova inženjera za IT bezbednost) početi od danas postepeno da pušta u rad prioritetne servise, ukoliko sistem ne bude ugrožen novim „naprednim“ (!!!) napadima.

I u poznatom maniru stare škole špijunskih misterija navodi da u ovoj fazi nije u mogućnosti da o svemu obaveštava javnost već samo relevantne državne organe. Biće zanimljivo čekati „okončanje nastalih problema“ jer tada bi javnost, po obećanju RGZ, trebalo da bude o svemu obaveštena. (Danas)

Autor je novinar