субота, јул 13, 2024

Grlić Radman odgovorio Vučiću: Rekao je puno stvari koje nisu u redu, pa i mene su spaljivali kao krnju, to je običaj

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 15. februara 2024. – Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da se nema što odgovoriti na prosvjednu notu iz Srbije nakon što je zapaljena lutka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštel Starome, kao i da je jedino problematična Vučićeva reakcija, opisavši je kao pogodak u ništa.

-Tu se nema što odgovoriti. To treba ignorirati. Vidjet ću uopće što piše u toj noti, ali kakve veze ima ta nota s državnim institucijama, rekao je šef hrvatske diplomacije novinarima u četvrtak. Srbija je uputila prosvjednu notu Hrvatskoj nakon što je u utorak završila 211. Međunarodna krnjevalska povorka u Kaštel Starome.

Kaštelani su i ove godine na kraju manifestacije zapalili Krnju koju su predstavljali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin, prikazani poput Don Quijotea i Sancha Panze na magarcima. Njihove lutke su spaljene na kraju manifestacije.

Grlić Radman podsjeća da je to tradicija u Hrvatskoj. – To je dio običaja, ljudi se vesele i zabavljaju. Kad se spali lutka, nastavlja se dalje živjeti, novi je dan. Čini mi se da sam i ja bio spaljivan, u Trilju ili Sinju, rekao je ministar, dodavši da se nije naljutio zbog toga.

– Čemu takva nervoza? Mislim da je, što bi se reklo u Sinju, to pogodak u ništa predsjednika Vučića, dodao je Grlić Radman.

U reakciji na taj događaj, Vučić je poručio: – Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, što je jedna lutka. Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da im je njegov sin najveći problem, a oni mu ubili oca i djeda.

Grlić Radman Vučićevu reakciju ocjenjuje neobičnom i problematičnom. – Problem je reakcija predsjednika Vučića. Rekao je puno stvari koje nisu u redu. Kao prvo, dobrosusjedski odnosi se ostvaruju dijalogom, suradnjom. Mislim da tu Srbija ima puno razloga za malo više se angažirati, rekao je Grlić Radman.

Jutarnji list