понедељак, јул 22, 2024

Globus: Kako je Srbija postala talac paranoje Aleksandra Vučića

Slične objave

Podeli

Hrvatski nedeljnik Globus u tekstu pod naslovom “Dvorske intrige, spletke i teorije zavere: kako je Srbija postala talac paranoje svog predsednika”, ocenjuje da je Aleksandar Vučić zauzima “najmanje pola svake informativne emisije na svim režimskim TV stanicama, koje prate svaki njegov korak”, da daje višesatne intervjue koji liče na pridike i propovedi, “pune njegovog žrtvenog odricanja, nespavanja i stalnih pretnji njegovoj ličnosti”, a da “Vučićeva Srbija funkcioniše kao kakva dobro uhodana sapunica”.

Njegova mučeništva, žrtve, patetike, dvorskih intriga, spletki, teorija zavere, unutarstranačkih obračuna, histerije, pretnji slabijima i pretenciozno dodvoravanja jačima, upletenosti u kriminal i njega i njegove porodice, te najbližih saradnika? A posledica svega toga je širenje straha, prijetnji i nestabilnosti koju produkuje prema većini susednih država i naroda politikom ‘srpskog sveta’“, navodi se u tekstu nedeljnika.

Globus primećuje da nijedan poslanik, ministar ili gradonačelnik ne može da održi „ni najbanalniji govor, a da ne spomene Vučićev krucijalni doprinos i zasluge, kao da Srbija nikad u svojoj istoriji nije imala značajnijeg i zaslužnijeg vođu“.

„Bez Vučića se ništa ne može raditi, jer on sve o svemu zna i sve sređuje – od povećanja BDP i sustizanja Hrvatske (izabrao je baš zahtevnog konkurenta!), preko izbora patrijarha ili jačanja proizvodnje meda, sve do odluke o pivotu rukomentne reprezentacije gluvih“, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, Vučić želi da pokaže kako je spreman da odbrusi svetskim moćnicima, a na sunarodnicima je samo da ga slušaju i sprovode njegove preporuke. „Njega prate, prisluškuju i stalno mu ubice vise za vratom. Vučić je postao Srbija, ali i mlinski kamen oko njenog vrata“, stoji u tekstu u kom se ocenjuje da Srbija danas više liči na izmišljenu, planinsku, folklornu istočnoevropsku državicu iz petparačkih ljubavnih ili hladnoratovskih rotoromana, piše Globus, prenosi Jutarnji.

„Vučić zauzima najmanje pola svake informativne emisije na svim režimskim TV stanicama, koje prate svaki njegov korak, od otvaranja fabrike kakve nije do njega bilo pa do opširnog priloga o primanju u oproštajnu posetu ambasadora ostrva Nauru, koji je rekao da će učiniti sve da njegova zemlja odustane od priznanja Kosova. Gotovo svakodnevno daje višesatne intervjue koji liče na pridike i propovedi, pune njegovog žrtvenog odricanja, nespavanja i stalnih pretnji njegovoj ličnosti“, stoji u tekstu.

Vučić lično kontroliše veliku većinu srpskih medija, pogotovo tabloide s velikim tiražima, navodi se u tekstu u kom se dodaje da je glavni ton Vučićeve politike „ugroženost Srba i Srbije maltene egzistencijalnih, biblijskih razmera, kojoj se samo Vučić može suprotstaviti“.

Nedeljnik ocenjuje da je ponekad bizarno i tragikomično kad Vučić unedogled nabraja uvrede sam sebi, „kad govori da ga zovu pi*kousti, peder ili majmun, pa čak i neke uvrede koje nisu izgovorene ni u najopskurnijim anonimnim komentarima ili kad tera režimsku novinarku da glasno kaže kakvim su ga uvredama častili navijači, a ona se izvinjava što će to izgovoriti“.

Globus navodi da Vučić Srbiju drži u stalnoj „napetosti, nelagodi i širenju mržnje prema svima u okruženju i unutar Srbije kao opravdanje za vlastitu ugroženost“. Vučićeva Srbija funkcioniše kao kakva dobro uhodana sapunica, navodi list. Ocenjuje da je Vučić devastirao srpsko društvo nekada vrsnih intelektualaca, od Koče Popovića, Danila Kiša itd, a da danas Srbijom vladaju neki drugi ljudi. Trenutno ga, piše Globus, muče i afere sa kojima se u javnosti povezuje njegov brat Andrej. List podseća i na aferu Jovanjica.

„Sada ceo režim, sa svim svojim medijskim i političkim kapacitetima, angažovan da to zataška i spasi Vučića i porodicu“, navodi se u tekstu nedeljnika Globus, prenosi Jutarnji.

(nova.rs)